Deels voorwaardelijke celstraf voor witwassen

Rechtbank Arnhem 6 november 2012, LJN BY2290 De rechtbank heeft een 47-jarige man uit Oosterbeek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Het betreft een zaak uit het zogenaamde ‘Sprinkhaan-onderzoek’.

Investering botenproject

De man heeft samen met anderen, gelden witgewassen door een constructie op te zetten waarin geld, dat is verdiend met de handel in hasj, werd geïnvesteerd in een botenproject in Turkije.

De man heeft geldbedragen van ruim 1,2 miljoen euro en van ruim 1,3 ton aan Zwitserse Franken op een Zwitserse bankrekening van zijn echtgenote voorhanden gehad. Naar het oordeel van de rechtbank zijn die gelden verdiend met de handel in hasj. Ook heeft hij twee contante aanbetalingen in het botenproject verricht in Turkije. In een korte periode heeft de man een bedrag van in totaal € 1.005.000,- aan contant geld aanbetaald voor de bouw in Turkije van drie luxe zeiljachten.

Vrijspraak poging tot witwassen

De man wordt vrijgesproken van een poging tot witwassen. De rechtbank is van oordeel dat niet uit het dossier valt af te leiden dat de man heeft geprobeerd gelden van een andere Zwitserse bankrekening terug te krijgen.

 

Lees hier de volledige uitspraak.

Print Friendly and PDF ^