Celstraffen voor georganiseerde diefstallen en babbeltrucs

De rechtbank Overijssel heeft zeven leden van een criminele organisatie veroordeeld tot celstraffen van twee tot vier jaar. De groep pleegde allerlei diefstallen, vooral door met babbeltrucs pinpassen, sieraden en contant geld afhandig te maken van (hoog)bejaarde slachtoffers.. Er is voor bijna 400.000 euro aan gestolen sieraden witgewassen bij goudinkopers.

De 41-jarige man die leiding gaf aan de organisatie is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Twee mannen van 26 en 37 jaar die een sub- stantiële uitvoerende bijdrage leverden, zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Twee leden van de groep kregen 30 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk en nog eens twee leden zijn veroordeeld tot 24 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Smoes

De diefstallen werden gepleegd in Nederland, België en Duitsland. De daders belden aan bij de slachtoffers, waarna ze met een smoes toegang tot het huis kregen. Zo deden de dieven zich voor als medewerkers van de woningbouwvereniging of vroegen ze of ze even van de telefoon gebruik mochten maken. Terwijl de ene dader de bewoner afleidde, stal een handlanger sieraden, geld en bankpassen. Daarnaast maakte de groep door bijvoorbeeld babbeltrucs de pincode afhandig.

Laf

De rechtbank rekent de verdachten hun laffe handelwijze zwaar aan, te meer omdat hun slachtoffers vaak (hoog)bejaarde mensen waren. Door hun han- delwijze hebben zij zowel financiële als emotionele schade aangericht en het vertrouwen van de slachtoffers in hun medemens ernstig geschaad.

Print Friendly and PDF ^