Bestuurdersaansprakelijkheid uit onrechtmatige daad: Civielrechtelijke en strafrechtelijke normen voor bestuurders van noodlijdende ondernemingen

Op de studie over bestuurdersaansprakelijkheid uit onrechtmatige daad is mevrouw mr. A. Karapetian (ik noem haar in het vervolg Karapetian) op 14 maart 2019 cum laude aan de Rijksuniversiteit Groningen gepromoveerd. Als promotoren traden op prof. mr. F.M.J. Verstijlen en prof. mr. B.F. Keulen. Laat ik met de deur in huis vallen: ik vind de studie fraai (goed geschreven, mooi opgezet). Het boek nodigt uit tot discussie door duidelijke en kritische stellingnames. Karapetian heeft een eigen, prikkelende visie op de bestuurdersaansprakelijkheid ontwikkeld. Het was een genoegen om het lijvige boek van 500 pagina’s te lezen. Aan iedere bladzijde is af te lezen dat de auteur grondig onderzoek heeft verricht en over de bestuurdersaansprakelijkheid ingeval een onderneming noodlijdend is diep heeft nagedacht. Aan het proefschrift is veel zorg besteed.

Het boek is vanuit twee gezichtspunten opgezet. De eerste lijn houdt in dat aansprakelijkheid van een bestuurder jegens een benadeelde schuldeiser van een B.V. dient te worden beoordeeld aan de hand van twee vragen: (a) is de bestuurder adressaat van de norm die is overtreden; en (b) valt de bestuurder een persoonlijk verwijt te maken van schending van de door hem overtreden norm? Deze b-vraag draait om de toerekeningsproblematiek van art. 6:162 lid 3 BW. De tweede rode draad komt neer op een vergelijking van de strafrechtelijke normen die bescherming van schuldeisers van een noodlijdende onderneming nastreven met de vooral in de rechtspraak ontwikkelde civielrechtelijke normen die hetzelfde doel proberen te bereiken. Die vergelijkingen zijn waardevol, omdat zinnige verbanden worden blootgelegd. Het knappe is dat Karapetian in haar proefschrift interessante voorstellen doet om het strafrecht en het civiele bestuurdersaansprakelijkheidsrecht beter op elkaar af te stemmen. Daarbij maakt zij nog fraaie uitstapjes naar het Engelse recht (onder andere naar fraudulent trading, wrongful trading en de tort of deceit). Door het boek heen analyseert Karapetian de arresten van de Hoge Raad over de bestuurdersaansprakelijkheid grondig. Ik neem de vrijheid een paar opmerkingen over het proefschrift te maken.

Lees verder:

Print Friendly and PDF ^