Beroepsverbod en gevangenisstraf geëist voor zorgbestuurder die gelden bestemd voor zorg vergokte

Het Openbaar Ministerie heeft op 6 februari in de rechtbank in Zwolle een gevangenisstraf van 18 maanden -waarvan 6 maanden voorwaardelijk- en een beroepsverbod geëist tegen een 56-jarige bestuurder van een zorgbureau in Winterswijk. Het OM verwijt hem faillissementsfraude en valsheid in geschrift. Verdachte zou voor bijna een half miljoen euro aan de boedel hebben onttrokken: “De verdachte heeft verklaard dat hij het onvoorstelbare bedrag van naar hij schat 350.000 euro heeft vergokt en dat hij er verder goed van geleefd heeft. Dure vakanties, vrouwen en feestjes.”

Het zorgbureau waar verdachte bestuurder was, bood zorg en woonruimte aan jeugdigen met een lichte verstandelijke handicap. Het bedrijf werd betaald uit persoonsgebonden budgetten. Het kwam in 2017 in zwaar weer nadat veel cliënten vertrokken, terwijl bepaalde kosten door liepen. Uit het onderzoek door de FIOD blijkt dat de verdachte in het zicht van het faillissement, tussen november 2017 en april 2018 een bedrag van in totaal 465.150 euro heeft overgemaakt naar een andere onderneming van hem. Daar is het geld contant opgenomen. “Bijna een half miljoen aan zorggeld is in nog geen 5 maanden tijd vermoedelijk letterlijk verspeeld in het casino,” zei de officier.

‘Dure vakanties, vrouwen en feestjes werden bekostigd van zorggelden’

Verdachte heeft volgens het OM door de onttrekkingen feitelijk aangestuurd op het faillissement van de rechtspersoon: “Hierdoor werd niet alleen de zorg die de rechtspersoon werd geacht te verlenen onmogelijk, maar zijn crediteuren zeer ernstig benadeeld en had de curator het nakijken.” Daar komt nog bij, dat nadat het faillissement was uitgesproken, de verdachte heeft geprobeerd om de curator om de tuin te leiden, aldus het OM. De bestuurder suggereerde met allerhande papieren dat hij een opeisbare geldlening had afgelost met de opgenomen gelden. Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat deze stukken vermoedelijk vals waren.

Faillissementsfraude ondermijnt vertrouwen

Deze zaak laat zien hoe ernstig faillissementsfraude is, zei de officier op zitting: “Er is in korte tijd door de bestuurder van een rechtspersoon, die geacht werd met gemeenschapsgeld zorg te verlenen aan personen die daar behoefte aan hebben, bijna een half miljoen euro letterlijk verbrast,” zei de officier. Het OM stelt dat het handelen van de verdachte ernstige schade heeft toegebracht aan het economisch verkeer en het vertrouwen dat deelnemers daaraan daarin moeten kunnen stellen. De officier weegt verzwarend mee dat na het uitspreken van het faillissement, de verdachte berekenend te werk is gegaan en bewust nieuwe strafbare feiten heeft gepleegd.

Strafeis

Het OM acht een gevangenisstraf voor de duur van 18 maanden -waarvan 6 voorwaardelijk- passend. Daarnaast eist het OM een beroepsverbod in de zorg voor de duur van 5 jaren: “Deze verdachte was al twee maal eerder bij een faillissement van een zorgbureau betrokken. Dit is voor het OM voldoende aanleiding om uw rechtbank te vragen als bijkomende straf te bepalen dat de verdachte geen bestuurder meer mag zijn van een rechtspersoon. Mede omdat de onderhavige feiten zijn gepleegd binnen het kader van een rechtspersoon in een vergelijkbare branche.” Daarnaast eist het OM dat de rechterlijke uitspraak openbaar wordt gemaakt.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^