The Attorney-Investigator and Independence: A Delicate Balance

Whistleblowing necessitates independent inquiry. In recent years, there has been an increasing reliance on law firms to conduct such investigations. The extant tension between partiality and independence, both integral to the ethical codes and professional role of attorneys, has been a subject of considerable debate. An additional quandary revolves around the issue of legal privilege in the context of independent investigations conducted by attorneys.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Opnieuw tuchtrechtuitspraak over onderzoeken: Waarschuwing voor advocaat-onderzoekers die zich ’te veel lieten leiden door opdrachtgever’

Hof van Discipline 's Gravenhage 2 juni 2023, ECLI:NL:TAHVD:2023:86

In een recente tuchtrechtelijke uitspraak staat opnieuw de advocaat-onderzoeker centraal. Het Hof van Discipline gaf de advocaten, die optraden als leden van een externe onderzoekscommissie van een bank, uiteindelijk een waarschuwing. Bij hun onderzoek was de klachtenregeling leidend en had als hun onderzoeksprotocol te gelden. Het hof komt tot het oordeel dat de advocaten op 3 manieren in strijd hebben gehandeld met de betreffende regeling waardoor zij onzorgvuldig en tuchtrechtelijk verwijtbaar hebben gehandeld. (1) Op een voor klaagsters nadelige wijze is in het rapport betekenis gegeven aan de Engelse klachtenregeling. (2) De advocaten hebben zij onzorgvuldig gehandeld door (alleen) aan hun opdrachtgever een concept van hun rapportage voor te leggen. (3) Ook met het oordeel over de beschadigde werkrelatie tussen klaagsters en veel medewerkers in Londen hadden klaagsters geen rekening kunnen houden en konden zij zich daartegen ook niet kunnen verweren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Het WODC-rapport over zelfonderzoek en zelfmelden: what's next?

In het onderzoeksrapport worden de potentiële opbrengsten en risico's van zelfonderzoek en zelfmelden van mogelijke corruptie en fraude door bedrijven onderzocht. Daarnaast is aandacht besteed aan de vraag of en op welke wijze regulering hiervan wenselijk zou zijn. Hiervoor is enerzijds een rechtsvergelijking met de (voorgestelde) regelgeving in Duitsland, Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten uitgevoerd en zijn anderzijds interviews en expertmeetings gehouden met Nederlandse deskundigen. Op basis hiervan zijn aandachtspunten voor een mogelijke regulering van zelfonderzoek en zelfmelden in Nederland geformuleerd. Volgens de minister bevat het onderzoeksrapport normatieve en juridische dilemma’s die niet allemaal door het onderzoek worden beantwoord, zoals de rechtspositie van werknemers die verzocht worden aan het onderzoek mee te werken. De minister noemt hier opvallend genoeg niet het verschoningsrecht als belangrijk thema. Het rapport wordt door de minister als startpunt gezien om (weer) met belanghebbende partijen in gesprek te gaan over verschillende vraagstukken die het onderzoek blootlegt en hoe daar vervolg aan moet worden gegeven. Maar is er inmiddels niet al genoeg gepraat? Wat ons betreft biedt het rapport voldoende belangrijke inzichten en concrete aanknopingspunten om mee aan de slag te gaan. Dat is ook nodig. Zelfonderzoeken kunnen immers een belangrijke functie vervullen in de bestrijding van fraude en corruptie binnen bedrijven, gelet op het zelfreinigend effect dat deze onderzoeken hebben. De huidige druk op de strafrechtspleging vergroot bovendien de urgentie om vraagstukken die een belemmering vormen voor de praktijk van zelfonderzoek en zelfmelden zo snel mogelijk op te lossen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De advocaat-onderzoeker en het belang van het verschoningsrecht

Begin juni heeft het Hof van Discipline een belangrijke uitspraak gedaan waarbij het toetsingskader is geschetst voor advocaten die zelfonderzoek verrichten. In sommige mediaberichten wordt ten onrechte aangenomen dat het verschoningsrecht nu niet meer van toepassing is op het onafhankelijke onderzoek dat door de advocaat wordt uitgevoerd. Dat ligt genuanceerder.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Onderzoek door advocaten: het tuchtrechtelijk kader

Er is veel te doen omtrent eigen onderzoeken en de richtlijnen die gelden voor de partijen die het onderzoek in opdracht van een organisatie verrichten. Deze bijdrage geeft een algemeen overzicht van het normenkader waaraan een advocaat bij het verrichten van een dergelijk onderzoek moet voldoen. Dit normenkader vindt zijn basis in kernwaarden en de (beroeps- en gedrags)regels die gelden voor advocaten en heeft zich in de loop van de jaren door middel van het tuchtrecht ontwikkeld.

Read More
Print Friendly and PDF ^