Belediging door 'toegezonden of aangeboden geschrift' (art. 266 lid 1 Sr)

Hoge Raad 26 maart 2019, ECLI:NL:HR:2019:426

Kort gezegd is aan de verdachte tenlastegelegd dat hij politieambtenaar betrokkene 1 heeft beledigd door 'toegezonden of aangeboden geschriften' als bedoeld in art. 266 Sr, welke geschriften een voor die betrokkene 1 beledigende inhoud hadden. Deze geschriften heeft de verdachte toegestuurd aan de (loco)burgemeester en de opvolgende burgemeesters van Amstelveen. Het Hof heeft de verdachte vrijgesproken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR komt niet terug op eerdere rechtspraak over moment van tijdig per e-mail verzonden schriftelijke volmacht aan griffiemedewerker tot aanwenden rechtsmiddel

Hoge Raad 5 maart 2019, ECLI:NL:HR:2019:308

De mogelijkheid om door het afleggen van zo een verklaring een rechtsmiddel aan te wenden is gebonden aan de uren waarop de griffie van het gerecht ingevolge het daarop betrekking hebbende reglement geopend is of geopend behoort te zijn. Dit brengt mee dat een per e-mailbericht verzonden schriftelijke volmacht als bedoeld in art. 450 Sv aan een griffiemedewerker tot het voor de verdachte aanwenden van een rechtsmiddel slechts dan kan worden aangemerkt als binnen de beroepstermijn ingediend, indien deze volmacht ter griffie is binnengekomen vóór sluiting van de griffie op de laatste dag van deze termijn.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR: Door raadsman ter terechtzitting gedane mededeling kan niet worden aangemerkt als wettig bewijsmiddel

Hoge Raad 5 maart 2019, ECLI:NL:HR:2019:295

Het middel klaagt dat het Hof ten onrechte en in strijd met art. 339 Sv voor het bewijs gebruik heeft gemaakt van een door de raadsman ter terechtzitting afgelegde verklaring.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verzuim beslissing op verzoek geldelijke tegemoetkoming in geval van handhaving onttrekking aan het verkeer van personenauto met gestolen onderdelen

Hoge Raad 19 februari 2019, ECLI:NL:HR:2019:196

Het middel bevat de klacht dat het hof heeft nagelaten (gemotiveerd) te beslissen op het verzoek tot een geldelijke tegemoetkoming als bedoeld in art. art. 33c juncto 36b lid 2 Sr.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR casseert: beslag ex art. 94 Sv op twee honden n.a.v. verdenking van het onthouden van de nodige verzorging met het oog op evt. vatbaarheid voor onttrekking aan het verkeer

Hoge Raad 19 februari 2019, ECLI:NL:HR:2019:259

Het belang van strafvordering verzet zich tegen teruggave indien het veiligstellen van de belangen waarvoor art. 94 Sv de inbeslagneming toelaat, het voortduren van het beslag nodig maakt. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de desbetreffende voorwerpen kunnen dienen om de waarheid aan de dag te brengen – ook in een zaak betreffende een ander dan de klager – of om wederrechtelijk verkregen voordeel aan te tonen. Voorts verzet het door art. 94 Sv beschermde belang van strafvordering zich tegen teruggave indien niet hoogst onwaarschijnlijk is dat de strafrechter, later oordelend, de verbeurdverklaring of onttrekking aan het verkeer van het voorwerp zal bevelen.

Read More
Print Friendly and PDF ^