Arts veroordeeld voor mishandeling met zwaar lichamelijk letsel van patiënten

Gerechtshof Den Haag 30 november 2017, ECLI:NL:GHDHA:2017:3382

Een 58-jarige gynaecoloog uit Vlaardingen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar waarvan een jaar voorwaardelijk. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag bepaald. De verdachte heeft als behandelend arts 9 patiënten zwaar lichamelijk letsel toegebracht door op ondeugdelijke wijze chirurgische ingrepen uit te voeren. De patiënten hebben infecties opgelopen en moeten verder leven met ontsierende littekens en verwondingen aan met name hun borsten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM eist in hoger beroep drie jaar cel tegen Haagse ‘borstendokter’

De advocaten-generaal (OM) in Den Haag eisten op 8 november in hoger beroep een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk, tegen een 57-jarige arts uit Vlaardingen. De man wordt  verdacht van mishandeling van zijn patiënten met zwaar lichamelijk tot gevolg. Het OM eiste ook als bijzondere voorwaarde dat de verdachte gedurende een proeftijd van twee jaar geen medische handelingen mag verrichten in Nederland en het buitenland.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De professionele standaard - wat is een open en eerlijke reactie na een medisch incident?

In deze bijdrage wordt uiteengezet wat ‘openheid van zaken geven’ concreet inhoudt. Na een begrippenkader worden het doel en de achtergrond gegeven van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) als juridisch kader. Uit actuele inzichten uit wetenschap en (tucht)rechtspraak zijn vijf elementen van openheid af te leiden waaraan een open en eerlijke reactie moet voldoen, deze worden toegelicht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Strafvorderlijke bepalingen Wetsvoorstel zeggenschap lichaamsmateriaal

In dit artikel wordt het voorstel van de minister van VWS besproken om in het kader van de opsporing van ernstige strafbare feiten zonder toestemming lichaamsmateriaal te gebruiken dat bij een geneeskundige behandeling is verkregen. Hiermede wordt het verschoningsrecht buiten toepassing verklaard. Daartegen bestaan ernstige bezwaren, onder andere omdat de vrije toegang tot de zorg daarmede in het geding komt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Conceptwetsvoorstel ‘zeggenschap lichaamsmateriaal’ - nog niet goed doordacht

In deze bijdrage wordt de inhoud van het – via een internetconsultatie uitgezette – conceptwetsvoorstel zeggenschap lichaamsmateriaal besproken en van commentaar voorzien. Geconcludeerd wordt dat de regering verschillende onderdelen van het wetsvoorstel, waaronder in het bijzonder de ruime werkingssfeer, nog eens goed tegen het licht zou moeten houden.

Read More
Print Friendly and PDF ^