Artikel: The EU Corporate Sustainability Due Diligence Directive

In February 2022, the European Commission presented a Directive on Corporate Sustainability Due Diligence (CSDDD). The CSDDD is part of the broader transition of the European Union (EU) into a climate-neutral, resource-efficient and circular economy under the European Green Deal. The CSDDD seeks to integrate sustainability considerations into corporate governance in order to foster sustainable and responsible corporate behaviour. For the first time in the EU, cross-sector value chain compliance with human rights and environmental protection will become mandatory once the CSDDD enters into force. From 2024 onward, sustainability due diligence will play a more prominent role in corporate compliance and risk management. Companies will accordingly need appropriate counsel to help them navigate the corporate sustainability regulatory environment. Companies will have to set up new or update current due diligence mechanisms and map out and continuously monitor their value chains in order to satisfy the requirements of the CSDDD. The proposed text remains quite abstract as to how companies are expected to comply with the CSDDD. This article will provide a detailed summary of the scope and content of the proposal. Furthermore, it will present practical insights into how companies can best engage in value chain management under the CSDDD. Last, this article will raise an important yet overlooked practicality of the CSDDD: the due diligence collaborations that are expected from companies in the context of the CSDDD will likely raise intricate questions under the prohibition on anti-competitive agreements of EU competition policy. Likewise, the sharing of information in the context of the CSDDD may be equally problematic from the perspective of EU competition policy.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Corporate Social Responsibility in uitvoering

De afgelopen jaren is veel gediscussieerd over de verantwoordelijkheid van ondernemingen in de samenleving. Dat raakt aan een principieel debat over wat de plaats van de onderneming, of meer juridisch, van de vennootschap die een onderneming in stand houdt, in de samenleving is. De zorgen over klimaatverandering en de structurele overschrijding van andere planetaire grenzen, maar ook de zorgen over de sociale verhoudingen in de maatschappij die toenemend onder druk komen te staan, maken de vraag naar de verantwoordelijkheid van ondernemingen in de samenleving dringend. De vorig jaar gewijzigde Nederlandse Corporate Governance Code geeft aan dat (beurs)vennootschappen een verantwoordelijkheid in de samenleving hebben die verder gaat dan (financiële) waardecreatie voor aandeelhouders. In deze bijdrage noem ik die bredere verantwoordelijkheid van de onderneming de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de onderneming. Ik ga in op de vragen wat die maatschappelijke verantwoordelijkheid inhoudt en wat er menselijkerwijs voor nodig is om die verantwoordelijkheid daadwerkelijk te nemen. Hoewel de maatschappelijke verantwoordelijkheid van ondernemingen breder is richt ik me daarbij in het bijzonder op de klimaatproblematiek. Ik sluit af met een pleidooi voor een maatschappelijke raad als een governance-mechanisme dat het vermogen versterkt om maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Het vaststellen van het daderschap van de rechtspersoon in de strafrechtpraktijk

De Hoge Raad heeft in het Drijfmest-arrest ( ECLI:NL:HR:2003:AF7938) criteria ontwikkeld voor het vaststellen van het daderschap van de rechtspersoon. Daarbij was sprake van tamelijk open normen. Onderzoek naar de vaststelling van de aansprakelijkheid van de rechtspersoon in 300 uitspraken van feitenrechters waarbij naast de redelijke toerekening en handelen in de sfeer van de rechtspersoon, wordt ingegaan op de vier Drijfmestomstandigheden (werkzaam ten behoeve van de rechtspersoon; de normale bedrijfsvoering of taakuitoefening, dienstig en tenslotte dienstig en aanvaarden). Gebleken is dat onjuiste en risicovolle toepassingswijzen konden worden geïdentificeerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Beroepsfout en pleitbaar standpunt

In 2014 oordeelde Rechtbank Amsterdam dat een belastingadviseur een beroepsfout had gemaakt. De belastingadviseur verweerde zich onder andere door erop te wijzen dat haar fiscale standpunt pleitbaar was. De rechtbank ging hier redelijk snel aan voorbij, onder meer om de reden dat de Belastingdienst het standpunt van de belastingadviseur niet deelde. De rechtbank gaf aldus op een andere wijze invulling aan het pleitbare standpunt dan in het belastingrecht gebruikelijk is. Wellicht houdt dat verband met het gegeven dat het pleitbare standpunt nog relatief onbekend is in het civiele recht. In dit artikel wordt verkend of er bij de beoordeling van een (fiscale) beroepsfout ruimte is om rekening te houden met het pleitbare standpunt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De rol van de belastingrechter bij de bestrijding van belastingontwijking

Op 14 november 2023 werd in Nieuwspoort het WFR Fiscaal Café gehouden. Het thema van de middag was de rol van de belastingrechter bij de bestrijding van belastingontwijking. De bijeenkomst werd geopend door Allard Lubbers. Coen Maas, een van de twee inleiders, heeft in het FED geconstateerd dat de bestrijding van belastingontwijking van oudsher in belangrijke mate een kwestie van rechtersrecht is: het komt vaak aan op de uitleg van de relevante wetsbepalingen door de rechter en de toepassing van het door de rechter ontwikkelde leerstuk fraus legis. Het onderwerp is daarom relevant. Lubbers wees erop dat naar aanleiding van de bijeenkomst twee artikelen in het WFR verschijnen, een artikel van Coen Maas en een artikel van Wendy Nent en Lubbers zelf.

Read More
Print Friendly and PDF ^