Pilots Nieuw Wetboek van Strafvordering

Het wetsvoorstel voor het nieuwe Wetboek van Strafvordering is recentelijk voor advies naar de Raad van State gestuurd. Organisaties in de strafrechtspraktijk, zoals politie en rechtspraak, willen graag alvast enkele onderdelen van het nieuwe wetboek beproeven in de praktijk. Daarom hebben minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en minister Dekker (Rechtsbescherming) een Innovatiewetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer dat het mogelijk maakt om in een vijftal pilots ervaring op te doen met die nieuwe mogelijkheden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Nieuwe Wetboek van Strafvordering voor advies naar Raad van State

Het nieuwe wetboek is techniekonafhankelijk opgeschreven, zodat het wetboek bij nieuwe technologische ontwikkelingen niet steeds aangepast hoeft te worden. De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Publicatie Ambtelijke versie Wetsvoorstel Wetboek van Strafvordering

Op 30 juli 2020 is de ambtelijke versie van het wetsvoorstel tot vaststelling van het nieuwe Wetboek van Strafvordering gepubliceerd. Het voorstel omvat de boeken 1 tot en met 6. Deze versie is door het Ministerie van Justitie en Veiligheid voorbereid in een interactief proces met organisaties betrokken bij de strafrechtspleging en personen uit de wetenschap.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verbalisering van het getuigenverhoor in het nieuwe Wetboek van Strafvordering

Het Wetboek van Strafvordering wordt momenteel gemoderniseerd en in het kader daarvan ligt thans het concept-wetsvoorstel voor tot vaststelling van Boek 2 van het nieuwe Wetboek van Strafvordering. Onderdeel daarvan is het stellen van nadere eisen aan de wijze waarop een getuigenverhoor dient te worden vastgelegd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Modern beslissen in hoger beroep en cassatie

Deze bijdrage is in hoofdzaak gewijd aan de in het conceptwetsvoorstel Modernisering Strafvordering voorgestelde veranderingen in de beslisschema’s in hoger beroep en cassatie. Daartoe worden eerst kort en op hoofdlijnen de geschiedenis en de huidige situatie van beide beslisschema’s geschetst, waarna het conceptwetsvoorstel en de bijbehorende memorie van toelichting worden geanalyseerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^