FIOD-onderzoek naar niet-ambtelijke corruptie en omkopingsconstructie met miljoenen aan (internationale) geldstromen

De FIOD heeft op woensdag 10 april een 57-jarige man uit de regio Zuid-Kennemerland aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek naar corruptie. Hij wordt verdacht van niet-ambtelijke omkoping en witwassen. In het onderzoek zijn naast de 57-jarige man nog zes personen als verdachten aangemerkt wegens betrokkenheid bij de omkoping en/of het witwassen. De 57-jarige man is vermoedelijk als (voormalig) bestuurder van de Nederlandse tak van een internationaal bedrijf onderdeel van een omvangrijke omkopingsconstructie van circa 27 miljoen euro aan (internationale) geldstromen sinds 2015.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM neemt vervolgingsbeslissingen in omvangrijk onderzoek naar fraude in Noord-Nederland

Het Openbaar Ministerie heeft besloten om de hoofdverdachte in een omvangrijk onderzoek naar fraude in Noord-Nederland te vervolgen. Hij wordt vervolgd voor het leidinggeven aan belastingfraude, gepleegd door zijn rechtspersoon. Ook wordt hij verdacht van het plegen van niet-ambtelijke corruptie en valsheid in geschrift. Zijn rechtspersoon wordt, vanwege de belastingfraude, eveneens vervolgd. De hoofdverdachte is in de ogen van het OM niet de enige die strafbaar heeft gehandeld. In dit onderzoek zal aan vier verdachten een strafbeschikking worden aangeboden vanwege valsheid in geschrift in diverse vormen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verplichting voor organisaties om anonieme klokkenluidersmeldingen te doen komt eraan

Op 2 april is het Besluit anoniem melden vermoedens van misstanden in consultatie gegaan. In dit besluit staan de eisen om te voldoen aan de verplichting voor werkgevers om anonieme meldingen van vermoedens van misstanden in ontvangst te nemen en te behandelen. Tot nu toe is deze bepaling nog niet in werking getreden: werkgevers zijn op dit moment dus nog niet verplicht om het anoniem doen van klokkenluidersmeldingen mogelijk te maken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

NOvA en OM willen verschoningsrecht beter waarborgen met mailherkenningssysteem

Data waaronder e-mails die tijdens onderzoeken in handen komen van opsporingsdiensten en het Openbaar Ministerie kunnen verschoningsgerechtigd materiaal bevatten. Een filtersysteem dat mailverkeer tussen advocaat en cliƫnt herkent voorkomt dat opsporingsdiensten en het OM ongewild kennisnemen van de inhoud. NOvA-bestuurder Jeroen Soeteman en Hoofdofficier van Justitie (en portefeuillehouder verschoningsrecht) Michiel Zwinkels zijn hierover in gesprek en achten een dergelijk systeem zeer wenselijk om het verschoningsrecht beter te waarborgen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Huis voor Klokkenluiders wil snel handhavings- en sanctiebevoegdheid

Een betere bescherming van melders van een vermoeden van een misstand, vraagt om versterking van het wettelijk kader en de positie van het Huis. Daarom heeft het Huis voor Klokkenluiders bij de informateurs om aandacht gevraagd voor het snel in werking laten treden van de toezegde handhavings- en sanctiebevoegdheid van het Huis. Daarnaast vraagt het Huis om in de wet een centrale en rapporterende rol op te nemen voor het Huis binnen het netwerk van bevoegde autoriteiten. Dit zijn acht autoriteiten en toezichthouders, die in de Wet bescherming klokkenluiders zijn aangewezen als extern meldkanaal. 

Read More
Print Friendly and PDF ^