Zeven aanhoudingen in onderzoek naar fraude bij afvalinzamelaar

De politie heeft deze week in een strafrechtelijk onderzoek naar het omkatten van afvalstoffen de directeur en een leidinggevende van een afvalinzamelaar op de Noord-West Veluwe aangehouden voor verhoor. De verdenking is dat zij leiding hebben gegeven aan een vermoedelijke fraude met de afvalstoffen. Het bedrijf heeft hier vermoedelijk meer dan 1.000.000 euro mee verdiend.

Behalve de directeur en de leidinggevende heeft de politie ook vijf chauffeurs van de afvalinzamelaar aangehouden. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de fraude. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de politie, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Omgevingsdienst Noord-Veluwe. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. Eerder dit jaar werden er woningen en bedrijfspanden doorzocht. Er is toen administratie in beslag genomen. Ook is er beslag gelegd op vermogen omdat misdaad niet mag lonen.

Het vermoeden is dat de afvalinzamelaar sinds 2010 verontreinigd afvalwater en vetten inzamelt, terwijl het bedrijf die afvalstoffen niet mag ontvangen volgens de omgevingsvergunning. Dat illegale afval zou vervolgens met valse papieren zijn geleverd aan co-vergisters, maar die mogen deze stoffen niet verwerken. Het vermoeden is dat in totaal circa 50.000 ton afval is omgekat bij het bedrijf. Dat zijn circa 2000 vrachtwagens vol.

Risico’s voor mens en milieu

Fraude met afval en co-vergistingsinstallaties werkt concurrentievervalsend en brengt risico's voor mens en milieu met zich mee. Restproducten van co-vergisters worden uitgereden over het land. Wanneer niet-toegestane afvalstoffen in een co-vergister terecht komen, bestaat het risico dat die stoffen in onze voedselketen of in de bodem terecht komen. Ook kan het invloed hebben op het vergistingsproces in de co-vergistingsinstallatie met veiligheidsrisico’s voor de directe omgeving.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^