OM eist in hoger beroep 20 maanden cel voor beleggingsfraude met teakhout

De advocaat-generaal (OM) in Arnhem heeft gisteren in hoger beroep 20 maanden cel geëist tegen een man die verdacht wordt van het medeplegen van beleggingsfraude met een teakhoutfonds. Het gaat hierbij om oplichting, valsheid in geschrift en het aanbieden van beleggingsproducten zonder de benodigde vergunning van de toezichthouder. De strafbare feiten werden gepleegd in Rotterdam, Hoogeveen en Zwolle in de periode 1 januari 2002 tot begin mei 2007.

In de visie van het OM heeft de man als leidinggevende gefunctioneerd van een professioneel opererende rechtspersoon, Eco Wood Investments, die zich op grote schaal schuldig maakte aan oplichting. Verdachte bracht de investering in teakhout aan de man bij particuliere beleggers. Hij en een medeverdachte hebben vanaf 2002 in totaal 6,5 miljoen euro opgehaald bij ruim 200 beleggers. De inleg zou worden geïnvesteerd in teakhoutplantages in Costa Rica en Guatemala. Volgens de advocaat-generaal is minder dan 2 miljoen euro van beleggers in Eco Wood Investments daadwerkelijk geïnvesteerd in plantages. Een deel van de inleg van nieuwe beleggers werd gebruikt om de rendementen van bestaande investeerders uit te betalen. Ook verdwenen “grote bedragen zichtbaar in de zakken van verdachten'', aldus deadvocaat-generaal.

Het OM vindt dat alleen een onvoorwaardelijke celstraf recht doet aan de ernst van de feiten. “Verdachte heeft samen met één van zijn medeverdachten met mooie praatjes en met misbruik van vertrouwen vele mensen bewogen grote sommen geld te steken in investeringen in teakhoutplantages. Verdachte heeft veel mensen geworven voor het doen van investeringen, heeft hen niet gewaarschuwd voor de risico’s en is hiermee doorgegaan terwijl het fiasco al als dikke grijze wolken boven het landschap hing. Door Eco Wood Investments zijn miljoen euro’s van particuliere beleggers aangetrokken zonder dat er sprake was van zekerheden zoals de Wet Toezicht Kredietwezen die beoogt te bewerkstelligen. Voor particulieren geen veilige belegging maar een bodemloze put. Veel gedupeerden hebben nu nog met de financiële brokken van Eco Wood Investments te maken”, aldus de advocaat-generaal op de zitting.

De rechtbank veroordeelde de verdachte, conform de eis van de officier van justitie, eveneens tot 20 maanden cel. De verdachte stelde hoger beroep in.

Het is belangrijk dat beleggers zelf kritisch kijken naar producten waarin ze investeren. Ze hebben daarin een eigen verantwoordelijkheid. Maar het financiële stelsel wordt ondermijnd door fraudes waarbij het vertrouwen van beleggers wordt misbruikt. Daarom treedt het OM hier tegen op.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^