Zes verdachten aangehouden in onderzoek naar mestfraude

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft de afgelopen dagen zes verdachten aangehouden in een grootschalig onderzoek naar fraude met mest. Deze verdachten zijn vermoedelijk betrokken bij een onderzoek dat zich richt op het structureel verhullen van nationale en internationale meststromen door een bedrijf dat handelt in dierlijke mest. De 42-jarige hoofdverdachte in dit onderzoek is op 27 februari aangehouden en zit nog steeds vast.

Door het gebruik van diverse BV's in verschillende landen is geprobeerd om grote hoeveelheden mest te verhullen. Het vermoeden is dat hier miljoenen euro's aan verdiend is. De aangehouden verdachten zijn vermoedelijk behulpzaam zijn geweest bij het mogelijk maken van deze fraude en hebben deze fraude hebben deels voortgezet sinds de hoofdverdachte is aangehouden. De mannen worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en valsheid in geschrifte.

Vrijdag 22 maart zijn er vijf verdachten aangehouden. Vier van de vijf verdachten zijn afgelopen maandag door de rechter-commissaris van de rechtbank Den Bosch in bewaring gesteld voor 14 dagen. Het gaat hier om mannen in de leeftijd van 29 tot en met 38 jaar uit de provincie Noord-Brabant. Vandaag is een 35-jarige Pool aangehouden in dit onderzoek die woonachtig is in de provincie Noord-Brabant. Bij de doorzoekingen zijn enkele vrachtwagens en administratie in beslag genomen.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^