Werk- en gevangenisstraffen voor het oplichten van een kabelexploitant

Rechtbank Noord-Nederland 4 december 2015, ECLI:NL:RBNNE:2015:6322, ECLI:NL:RBNNE:2015:6320, ECLI:NL:RBNNE:2015:6321 De rechtbank veroordeelt een drietal verdachten wegens (het medeplegen van) oplichting van een kabelexploitant. De verdachten hebben gedurende ruim een jaar de kabelexploitant in kwestie meerdere malen opgelicht tot een aanzienlijk benadelingsbedrag. Er werden abonnementen op een “Alles-in-1 pakket” afgesloten met gebruikmaking van identiteitsgegevens en bankrekeningnummers die niet van de verdachten waren. De bestellingen (hardware) moesten worden bezorgd op adressen van willekeurige derden.

Hierbij is uitgekookt te werk gegaan doordat het onbewoonde huizen betroffen, waarna de postbezorger -omdat de pakketten niet in ontvangst konden worden genomen- een afhaalbericht achterliet. Met gebruikmaking van deze afhaalbewijzen, die in bezit van verdachten kwamen, haalden verdachten op grote schaal door geheel Nederland de bestellingen op.

De hardware werd door verdachten via Marktplaats verkocht aan niets vermoedende kopers, die door de kabelexploitant op het gebruik van de hardware werden aangesproken. Verdachten hebben niet alleen de kabelexploitant ernstig gedupeerd maar ook veel overlast veroorzaakt aan de eerder genoemde huizenbezitters en de kopers van de hardware.

Twee verdachten worden veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 9 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. De derde verdachte, wiens rol bij ophalen van de hardware relatief beperkt is gebleven, wordt veroordeeld tot 60 uren werkstraf en 1 dag gevangenisstraf.

 

 

 

Print Friendly and PDF ^