Vrijspraak van criminele organisatie, wél straf voor witwassen, oplichting en valsheid in geschrifte

De rechtbank Oost-Brabant heeft 4 verdachten uit Oss en 1 uit Heesch vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie. Wel krijgt een 55-jarige verdachte een gevangenisstraf voor witwassen, valsheid in geschrifte en oplichting en een 61-jarige verdachte krijgt een taakstraf voor hypotheekfraude.  

Volgens het openbaar ministerie maakten de vijf verdachten in de periode van januari 2000 tot en met mei 2020 onderdeel uit van een criminele organisatie die valsheid in geschrifte en witwassen als doel had. Een bedrijf dat speelautomaten exploiteerde zou daarbij de spil in het web zijn. 

Het OM denkt dat een 61-jarige vrouwelijke verdachte uit Oss zich presenteerde als de directeur van het bedrijf, maar in werkelijkheid zou haar broer, een 55-jarige verdachte uit Oss, de touwtjes in handen hebben. Verder zouden verschillende panden zijn gekocht met geld uit misdrijven, zouden huurovereenkomsten zijn vervalst en was er sprake van hypotheekfraude. 

De onderneming

De rechtbank kan niet vaststellen dat de 61-jarige verdachte niet de rol vervulde van directeur van de onderneming. Ook kan de rechtbank geen onregelmatigheden vaststellen bij de vergunningverlening aan de onderneming. Hierdoor is niet komen vast te staan dat er rondom het bedrijf sprake was van valsheid in geschrifte of oplichting en dat alle omzet en betalingen uit misdrijven kwamen, zoals het OM suggereerde.

De criminele organisatie

Het OM suggereert dat er rondom de onderneming sprake was van een criminele organisatie waar de verschillende verdachten onderdeel van uitmaakten. Omdat de rechtbank oordeelt dat niet kan worden vastgesteld dat bij de oprichting en exploitatie van de onderneming een onjuiste voorstelling van zaken is gegeven, concludeert de rechtbank in het verlengde hiervan dat er geen samenwerkingsverband was tussen de verdachten dat zich daarmee bezighield. 

Onroerend goed

De 55-jarige verdachte heeft meerdere panden in Oss, Rosmalen, Tilburg en 's-Hertogenbosch in zijn bezit. Volgens de rechtbank is komen vast te staan dat hij zich ten aanzien van een aantal panden voor een langere periode schuldig heeft gemaakt aan witwassen. Ook heeft deze 55-jarige verdachte zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte, door het opstellen van valse huurovereenkomsten.    

De 61-jarige verdachte bezit ook verschillende panden en percelen. Volgens het OM zou de 55-jarige verdachte de werkelijke rechthebbende zijn, omdat hij betrokken was bij de aankoop, verbouwing en verhuur. Daarom zou er sprake zijn van witwassen. De rechtbank beschouwt de 61-jarige verdachte echter als de rechthebbende van het onroerend goed. Van witwassen is volgens de rechtbank dan ook geen sprake.

Hetzelfde geldt voor een pand in Oss dat eigendom is van een 79-jarige verdachte uit Oss en een pand is Eijsden dat eigendom is van een andere, tweede 55-jarige verdachte uit Oss. Er zijn bij de aankoop en financiering van die panden geen strafbare feiten gepleegd.

Verder is niet komen vast te staan dat een 45-jarige vrouw uit Heesch verschillende huurovereenkomsten vervalste.  

Hypotheekfraude

Uit het dossier blijkt volgens de rechtbank dat er met behulp van de onderneming een schijnconstructie is opgezet zodat een voormalig werkneemster een hypotheek kon krijgen bij de Rabobank. Een salarisstrook en een werkgeversverklaring die in juni 2018 aan de bank werden gestuurd, zijn vals. De 61-jarige en 55-jarige verdachten waren daarbij betrokken. Zij maakten zich schuldig aan hypotheekfraude. 

Uitspraak

De 55-jarige man uit Oss krijgt een gevangenisstraf van 316 dagen voor witwassen, valsheid in geschrifte en oplichting.

De 61-jarige vrouw uit Oss is veroordeeld voor de hypotheekfraude en krijgt een taakstraf voor de duur van 80 uur. 

De andere 55-jarige man uit Oss en de 45-jarige vrouw uit Heesch worden vrijgesproken. De 79-jarige man uit Oss wordt vrijgesproken en ontslagen van alle rechtsvervolging.

,
Print Friendly and PDF ^