Voormalig medewerker van een TV- en productiemaatschappij veroordeeld wegens verduistering

Rechtbank Amsterdam 2 oktober 2013, ECLI:NL:RBAMS:2013:6451

Feiten

Tussen september 2010 en oktober 2012 heeft verdachte in totaal een bedrag van ongeveer 337.000 euro verduisterd. Dit heeft hij gedaan door op grond van nepfacturen kasopnames te doen. Daarnaast heeft hij een pinpas en creditcards van het bedrijf, waarover hij uit hoofde van zijn functie op de financiële afdeling beschikte, gebruikt om geld op te nemen dat hij vervolgens voor privédoeleinden gebruikte.

Het handelen van de medewerker was ingegeven door zijn gokverslaving. De rechtbank neemt hem dit kwalijk. Anderzijds is het gedrag van de medewerker bij het bedrijf lang onopgemerkt gebleven, ondanks diverse signalen. Dit heeft ertoe geleid dat hij lange tijd kon doorgaan met zijn kwalijke gedrag. De rechtbank heeft er verder rekening mee gehouden dat het gebeurde naast grote gevolgen voor het bedrijf ook grote gevolgen voor de medewerker heeft gehad.

Bewezenverklaring

Ten aanzien van feit 1: Verduistering gepleegd door hem die het goed uit hoofde van zijn persoonlijke dienstbetrekking onder zich heeft

Ten aanzien van feit 2: Poging tot verduistering gepleegd door hem die het goed uit hoofde van zijn persoonlijke dienstbetrekking onder zich heeft

Ten aanzien van feit 3: Valsheid in geschrift, meermalen gepleegd

Strafoplegging

De rechtbank veroordeelt verdachte tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 5 maanden en stelt daarbij een proeftijd van 2 jaren vast.

Lees hier de volledige uitspraak.

Print Friendly and PDF ^