Voedselfraude

Nederland en andere Europese landen zijn in de afgelopen periode opgeschrikt door verschillende voedselschandalen. Vooral in de vleessector is van alles mis, zoveel is duidelijk na de ontdekking van de paardenvlees- fraude in 2013. In dit themanummer wordt het verband verkend tussen voedsel(on)veiligheid en criminaliteit, waarbij aansluiting wordt gezocht met criminologische theorieën over gelegenheidsstructuren, motivaties en organisatiecriminaliteit.

Inhoud

  1. De bestrijding van voedselfraude in Nederland - K.E. Gussow en L.H. Kuiper
  2. Kwetsbaarheid voor voedselfraude in de vleessector - S. van Ruth en W. Huisman
  3. Zwarte kaviaar; over criminele netwerken, illegale handel en de bedreiging van de steur
  4. Illegale pesticiden en voedselcriminaliteit - Ch.I. Sambrook
  5. Naar een Europese aanpak van voedselfraude - J.A. van den Akker en E.M.R. de Lange
  6. De rol van Europol in de strijd tegen voedselcriminaliteit - Ch. Vansteenkiste en T. Schotte

Lees verder:

Print Friendly and PDF