Vijftien maanden gevangenisstraf voor ex-directeur The Entertainment Group

De rechtbank Overijssel veroordeelt een ex-directeur van The Entertainment Group (TEG) tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. De rechtbank acht bewezen dat de man een bedrag van €304.250,- heeft onttrokken aan de boedel van het bedrijf, dat in 2009 failliet ging. Daarnaast heeft hij facturen vervalst om ten onrechte BTW terug te kunnen vragen bij de Belastingdienst en heeft hij onjuiste belastingaangiftes gedaan.

De verdachte werd eind 2008 door TEG benaderd om als een van de zogenaamde ‘4 musketiers’ te helpen om het bedrijf, dat in grote financiële problemen verkeerde, van de ondergang te redden. In september 2009 ging het bedrijf alsnog failliet.

Voorkomen beslag

Al in januari 2009 waren er problemen met de bank van TEG. Om te voorkomen dat de bank beslag zou leggen op €535.500,- van TEG werd het geld overgemaakt naar een rekening van de verdachte. Later boekte hij €231.250,- van dat bedrag terug. De rest van het geld hield hij voor zichzelf, waardoor €304.250,- werd onttrokken aan de boedel van het bedrijf. Hiermee heeft de verdachte schuldeisers van het bedrijf benadeeld.

Valse facturen

De rechtbank stelt vast dat de verdachte bij het redden van TEG een belangrijke kredietfunctie voor de Belastingdienst in gedachten had. Door facturen op te maken met hoge bedragen voor nooit verrichte werkzaamheden konden ten onrechte forse bedragen aan BTW teruggevraagd worden. Hiermee heeft de verdachte het vertrouwen dat door zakenpartners en de overheid aan facturen wordt toegekend op grove wijze beschaamd.

De verdachte hanteerde ook buiten TEG een vergelijkbare werkwijze door facturen op te maken voor nooit verrichte werkzaamheden, waardoor hij een hoger bedrag aan BTW terug kon vragen dan waar hij recht op had.

Straf

Bij de bepaling van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de man in 2011 door de civiele rechter al is veroordeeld tot terugbetaling van het onrechtmatig verkregen geld. Ook is hij inmiddels persoonlijk failliet verklaard. Daarnaast houdt de rechtbank er rekening mee dat het een tijd geleden is dat deze feiten zijn gepleegd. Ook weegt de rechtbank het feit mee dat er de nodige media-aandacht is geweest voor de verdachte, waarbij ten onrechte het beeld is geschetst dat het faillissement van TEG enkel aan hem te wijten is geweest.

Print Friendly and PDF ^