Vier maanden gevangenisstraf geëist voor valsheid in geschrifte en oplichting: schijnrelatie met verblijfsvergunning als doel

De officier van justitie heeft tegen een 37-jarige man uit Suriname vier maanden cel geëist wegens het aangaan van een schijnrelatie met een 32-jarige Haagse. Hij had daarmee volgens de officier uitsluitend als doel een permanente verblijfsvergunning te verkrijgen.

Nadat er meldingen waren binnengekomen bij Meld Misdaad Anoniem startte de vreemdelingenpolitie in 2014 een onderzoek naar de twee. Hieruit bleek dat alleen de vrouw op het opgegeven, gezamenlijke adres woonde. Verder wisten het ‘stel’ heel weinig van elkaar, zelfs niet de geboortedatum.

De man heeft verklaard dat zijn tante voor hem in Nederland een vrouw heeft gezocht, dat hij in 2011 naar Nederland is gekomen om haar te ontmoeten en haar na enkele dagen een huwelijksaanzoek heeft gedaan. Daarna zou de relatie volgens hem zijn begonnen, maar tot een huwelijk is het niet gekomen. Hij erkent dat een verblijfsvergunning zijn hoofddoel was. De verdachte – die op zitting aanwezig was - verklaarde daar vooral dat hij het zich allemaal niet meer kon herinneren.

Het OM vervolgt de man voor valsheid in geschrifte en oplichting. Hij heeft bij de IND ten onrechte opgegeven dat hij een duurzame relatie zou hebben met de vrouw. De officier van justitie benadrukte dat het aangaan van schijnhuwelijken en schijnrelaties een ernstig vergrijp is. “De regels om verblijfsrecht te krijgen in Nederland, worden zo ondermijnd. Je verschaft jezelf illegaal toegang tot ons land en tot alle verworvenheden, zoals uitkeringen.” Zij eist vier maanden cel tegen de man.

De vrouw wordt niet vervolgd. Zij en haar familie hebben verklaard dat zij oprecht verliefd was op de man waardoor niet kan worden uitgesloten dat zij door de verdachte is gebruikt.

De uitspraak is over twee weken.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^