Veroordeling opzichter begraafplaats gemeente Papendrecht: in ruil voor steekpenningen werden gegevens nabestaanden verstrekt zodat zij actief konden worden benaderd met een offerte voor een grafsteen

Rechtbank Rotterdam 15 februari 2017, ECLI:NL:RBROT:2017:1498

De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan ambtelijke omkoping. Hij heeft als ambtenaar bij de gemeente Papendrecht gedurende een langere periode steekpenningen aangenomen. Dit gebeurde op structurele basis. Hij verstrekte aan een medewerker van een grafsteenhandel, meermalen namen en adressen van nabestaanden van overledenen, zodat die mensen actief konden worden benaderd met een offerte voor een grafsteen, urntegel en aanverwante zaken. Dit gebeurde onder de toezegging dat de verdachte geld zou krijgen in de gevallen dat er een koop tot stand kwam. Voor elke aankoop die daaruit voortkwam, ontving de verdachte provisie. In totaal betreft dit een bedrag van € 8.650,-, zoals namens de grafsteenhandel is verklaard en gelet op de verklaring van de verdachte dat dit bedrag wel kan kloppen.

De verdachte heeft in genoemde periode ook meerdere malen geld verduisterd door contant betaalde bedragen voor graven, urntuinen en verlengingen van grafrechten niet aan de gemeente Papendrecht af te dragen, maar in zijn eigen zak te steken. Bewezen is dat hij daarmee in totaal een bedrag van € 27.686,- heeft verduisterd.

 

De verdachte heeft bij de politie en op de terechtzitting verklaard dat hij de hele periode waarin hij de delicten pleegde werd afgeperst. Hij pleegde de feiten om zijn afpersers te kunnen betalen. De verdachte heeft dit onvoldoende onderbouwd. De rechtbank heeft hem hierover op de terechtzitting uitvoerig bevraagd. Ook toen heeft hij geen duidelijkheid gegeven over onder andere het motief van de afpersers om hem af te persen en heeft hij voorts niet opgehelderd waar de dreiging uit bestond. Hij heeft in al die jaren ook nooit tegen iemand gezegd dat hij werd afgeperst, zelfs niet tegen zijn eigen vrouw. De rechtbank acht deze verklaring dan ook niet geloofwaardig en zal dit daarom niet in strafmatigende zin meewegen.

De verdachte wordt veroordeeld tot een taakstraf van 200 uren en, om tegen behoorlijk bewijs van kwijting aan de benadeelde partij, Gemeente Papendrecht, te betalen een bedrag van € 27.686 als vergoeding voor materiële schade.
 

Lees hier de volledige uitspraak.

Print Friendly and PDF ^