Verlengingswet Innovatiewet ingediend bij de Tweede Kamer
/Op 7 juli hebben staatssecretaris Struycken en minister Van Weel (Justitie en Veiligheid) een wetsvoorstel tot verlenging van de Innovatiewet Strafvordering ingediend bij de Tweede Kamer. Door dit wetsvoorstel kunnen de organisaties uit de strafrechtketen tot aan de inwerkingtreding van het nieuwe Wetboek van Strafvordering gebruik maken van de mogelijkheden die de Innovatiewet biedt.
Met deze stap wordt voldaan aan de wens van de betrokken organisaties. Ook in de evaluatierapporten over de Innovatiewet is geadviseerd de Innovatiewet te verlengen. De Innovatiewet Strafvordering trad 1 oktober 2022 in werking en kent een werkingsduur van drie jaar. In die wet zijn enkele nieuwe mogelijkheden uit het nieuwe Wetboek van Strafvordering opgenomen en ingevoerd in het huidige wetboek. De organisaties uit de strafrechtketen konden op deze manier ervaring opdoen met de nieuwe mogelijkheden.
De pilots
Het gaat om bevoegdheden op het gebied van mediation na aanvang van het onderzoek ter terechtzitting, het stellen van rechtsvragen in strafzaken aan de Hoge Raad, het onderzoek van binnenkomende gegevens en netwerkzoeking na inbeslagneming van een gegevensdrager, extra bevoegdheden voor de hulpofficier van justitie en gebruik van audiovisuele registraties naast een verkort proces-verbaal. De afgelopen jaren zijn deze nieuwe mogelijkheden toegepast in pilots en geëvalueerd in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek– en Datacentrum (WODC).
De praktijk
Mirjam Pastoor, projectleider van de pilots Innovatiewet bij het Openbaar Ministerie, vindt de verlenging van de Innovatiewet een positieve stap:
'Het is goed dat er ervaring is opgedaan en dat dit is geëvalueerd. Daaruit bleek wat er in de praktijk goed werkt en waar de knelpunten zitten.'
De oplossingen
Er is gewerkt aan oplossingen voor een aantal geconstateerde knelpunten. De betrokken ketenpartners zien meerwaarde in de toepassing van een aantal nieuwe bevoegdheden. Daarom is het wenselijk de tijdelijke duur van drie jaar te verlengen om zo te voorkomen dat de organisaties de nieuwe bevoegdheden vanaf oktober 2025 tot aan de inwerkingtreding van het nieuwe Wetboek van Strafvordering niet meer zouden kunnen inzetten. Inwerkingtreding van het nieuwe wetboek is namelijk in april 2029 voorzien.
Behoud van mogelijkheden
Met de indiening van de Verlengingswet vandaag zorgen de Staatssecretaris en de Minister voor een behoud van de mogelijkheden uit de Innovatiewet tot aan de inwerkingtreding van het nieuwe wetboek. Met de adviezen die in de evaluatierapporten over de Innovatiewet zijn gedaan over de uiteindelijke vormgeving van de nieuwe bevoegdheden wordt de komende periode rekening gehouden bij de verdere totstandkoming van het nieuwe wetboek.