Verdachten vast voor PGB-fraude

De rechter-commissaris van de rechtbank Utrecht heeft gisteren een 45-jarige vrouw en een 34-jarige jarige man uit Almere voor 14 dagen in bewaring gesteld. Zij zijn vrijdag door de directie opsporing van de Inspectie SZW aangehouden op verdenking van stelselmatige fraude met Persoons Gebonden Budgetten (PGB), belastingfraude en het witwassen van daarmee verdiende gelden. De fraude bedraagt vermoedelijk circa 800.000 euro.

Uit het onderzoek door het PGB team van de Inspectie SZW en de FIOD blijkt dat de beide verdachten met hun stichting mensen adviseerden over hoe zij een PGB kunnen aanvragen. Dat PGB werd vervolgens uitgekeerd op een speciale PGB-rekening van de budgethouder, maar (een deel van) het geld werd vermoedelijk anders besteedt dan aan zorg. Een deel van het geld werd overgemaakt op een privé rekening van de verdachten. Het vermoeden is dat zij het geld vervolgens met een deel van de budgethouders deelden. Daarom zijn inmiddels ook een aantal PGB houders gehoord als verdachte omdat het vermoeden is dat ook zij het budget niet geheel aan zorg hebben besteed. De komende tijd zal het PGB team van de Inspectie SZW nog meer PGB houders benaderen die advies hebben gekregen van de twee aangehouden verdachten.

De FIOD en de directie opsporing van de Inspectie SZW hebben twee woningen en een bedrijfspand in Almere doorzocht. Er is beslag gelegd op administratie, auto's, sieraden, geld en op een woning, omdat misdaad niet mag lonen.

Speciaal PGB-fraude team

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een team dat speciaal is opgericht om PGB fraude aan te pakken. Het team is operationeel sinds 1 januari 2013 bij de directie opsporing van de inspectie SZW en wordt  gefinancierd door het ministerie van VWS.  Een PGB is een geldbedrag waarmee iemand die zorg, begeleiding of hulp behoeft, deze kan inkopen. Een zorgbehoevende vraagt bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) om indicatie voor zorg. Vervolgens kan dan door het zorgkantoor zorg in natura of een PGB worden verstrekt. Met een PGB koopt een zorgbehoevende zelfstandig de noodzakelijke zorg in. Het geld is alleen bedoeld voor zorg en mag niet worden uitgegeven aan andere zaken.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^