Twee aanhoudingen grote oplichtingszaak Winsum

Op dinsdag 15 januari 2013 heeft het Bovenregionale Recherche Noord-Oost-Nederland (BR NON) twee mannen aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte, verduistering, oplichting, flessentrekkerij en/of witwassen. Het gaat om een 47-jarige man zvwvp een 37-jarige man uit Groningen. Beide verdachten maakten gebruik van een lege BV gevestigd in Winsum. Beide mannen worden ervan verdacht, al dan niet in samenwerking met andere verdachte(n), in de periode vanaf 24 februari 2012 tot heden meerdere personen en/of bedrijven door middel van oplichting, verduistering en/of valsheid in geschrifte goederen afhandig te hebben gemaakt. De aangiftes komen met name uit Noord- en Oost-Nederland. De benadelingsbedragen variëren van een paar honderd euro tot ruim € 55.000. Het totale benadelingsbedrag loopt mogelijk in de vele honderdduizenden euro's. Aangiftes

Vanaf april/mei 2012 deden ruim 40 benadeelden aangifte bij de politie in heel Nederland over oplichting en verduistering van goederen door deze lege BV. Gelet op de grootschaligheid van deze zaak stelde het BR NON  onder leiding van de officier van justitie van  parket Noord-Nederland in oktober 2012 een onderzoek in. Dit resulteert in de aanhouding van twee verdachten op 15 januari 2013.

Manier van werken

De 47-jarige verdachte komt de goederen in persoon bestellen en/of er wordt per e-mail een offerte gevraagd. Het gaat dan om waardevolle goederen, zoals huurauto's, graafmachines, zitmaaiers, tuinmeubelen, jacuzzi's en dergelijke. Wanneer er eenmaal een overeenkomst is afgesloten wordt in veel gevallen per e-mail een scan/kopie van een legitimatiebewijs op naam van verdachte  en een kopie van het uittreksel KvK als bijlage meegestuurd. Tevens wordt in een aantal gevallen een afschrift van een bankrekening meegestuurd waaruit moet blijken dat het verschuldigde bedrag door de lege BV is overgemaakt op de bankrekening van de verkoper/verhuurder. Dit laatste is echter niet het geval. Het verschuldigde bedrag is niet overgemaakt en wordt ook niet overgemaakt. De goederen worden opgehaald door een van de verdachten. Ook worden transportbedrijven ingezet, die geen weet hebben van deze praktijken en ook benadeeld worden. De benadeelden kunnen vervolgens geen contact meer krijgen met verdachten.

Onderzoek

Het onderzoek is in volle gang. De recherche is druk bezig met het natrekken van alle aangiftes. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Tros Opgelicht

Tros Opgelicht heeft opnames gemaakt van de aanhouding van de verdachten. In de uitzending van 29 januari 2013 is aan deze zaak aandacht besteed.

 

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^