Notaris aangehouden in onderzoek criminele erfenis vastgoedhandelaar

In opdracht van het Landelijk Parket heeft de politie dinsdag een notaris in Amsterdam aangehouden.  De man wordt verdacht van betrokkenheid bij het witwassen van 1,5 miljoen euro uit de criminele erfenis van de in 2009 geliquideerde vastgoedhandelaar P. Petersen. Daarnaast wordt hij verdacht van het opmaken van onjuiste nota's van afrekeningen waarmee hij voor zichzelf geld verduisterde uit de nalatenschap. De notaris heeft vermoedelijk zijn medewerking verleend aan onroerend goed transacties en aan het opmaken van documenten, die bedoeld waren om crimineel vermogen ongezien uit de erfenis van Petersen te halen.

Twee contacten van Petersen, een 41-jarige man uit Haarlem en een 48-jarige financieel adviseur uit Vleuten, zijn twee weken geleden al aangehouden en zitten sindsdien in voorlopige hechtenis.

Zij hadden de beschikking over een deel van de erfenis van de vastgoedhandelaar en hebben dat vermoedelijk verduisterd. De Amsterdamse boedelnotaris verleende daaraan vermoedelijk zijn medewerking. Hij maakte vastgoedtransacties vanuit de boedel mogelijk en was behulpzaam bij het opstellen van een gekunstelde overeenkomst tussen partijen.

Constructie buitenland

De 1,5 miljoen euro was nog voor de dood van Petersen ondergebracht in een constructie met vennootschappen op het Britse Isle of Man. De bedoeling van de buitenlandconstructie was de herkomst van het bedrag te verhullen. Binnen enkele maanden na de dood van Petersen werd het geld al met valse leenovereenkomsten van de rekeningen gehaald, nog voordat de erfenis was afgewikkeld.

Het onderzoek naar de verduistering van de 1,5 miljoen euro uit de nalatenschap van Petersen is voortgekomen uit eerder onderzoek naar inbeslaggenomen administratie van een andere vastgoedhandelaar.

De Amsterdamse boedelnotaris is hangende het onderzoek donderdag in vrijheid gesteld.

 

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^