Taakstraffen geëist voor het weigeren van het doen van aangiften inkomstenbelasting

Het Functioneel Parket heeft voor de politierechter in Groningen geldboetes en taakstraffen geëist tegen 12 verdachten voor het structureel weigeren van het doen van aangifte Inkomstenbelasting 2015/2016. De politierechter heeft taakstraffen opgelegd variërend van 30 uur tot 60 uur. Een enkele verdachte heeft naast de taakstraf ook nog een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 weken opgelegd gekregen.

De Belastingdienst heeft grote inspanning geleverd om met deze verdachten in contact te komen en om ze te bewegen tot het doen van aangifte. Verdachten zijn meerdere malen door de Belastingdienst gewezen op de verplichting tot het doen van aangiften. Alle verdachten zijn uitgenodigd tot het afleggen van een verklaring. Enkelen hebben daar gevolg aan gegeven.

De meeste mensen doen tijdig belastingaangifte. Alleen mensen die na herhaaldelijk aandringen blijven weigeren om aangifte te doen worden aangepakt via het strafrecht.

Voor de aangifte inkomstenbelasting 2017 is de periode aangebroken waarin de Belastingdienst aanmaningen stuurt aan belastingplichtigen die niet reageren op herinneringen om aangifte te doen. Jaarlijks stuurt de Belastingdienst zo'n 300 duizend aanmaningen.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^