Taak- en celstraf voor uitgeven van vals geld

Het Openbaar Ministerie vervolgde op 31 maart twee verdachten voor het in bezit hebben en uitgeven van vals geld. De mannen uit Amersfoort en Ede, die in twee afzonderlijke zaken terecht stonden, werden door de politierechter in Utrecht veroordeeld tot respectievelijk een taakstraf en acht weken celstraf.

Amersfoort

De officier van justitie verdacht de 33-jarige man uit Amersfoort ervan dat hij op 8 december 2016 bij de Albert Heijn aan het Eemplein in Amersfoort bewust met een vals briefje van vijftig af wilde rekenen voor een pakje sigaretten. Dankzij een oplettende kassière kon de politie de man in de winkel aanhouden. Het Openbaar Ministerie en ook de rechtbank gingen niet mee in de verklaring van de man dat hij niet wist dat het bewuste vijftig-euro-biljet vals was. Onder meer doordat hij snel na het constateren van de valsheid van het biljet aanbood om alsnog met een tientje te betalen, bestaat de overtuiging dat het de man om het wisselgeld te doen was.

Hoewel de officier van justitie twee weken celstraf eiste, veroordeelde de rechtbank de verdachte mede op grond van zijn blanco strafblad tot dertig uur taakstraf.

Wageningen en Veenendaal

Ook een 33-jarige man uit Ede moest zich verantwoorden voor het uitgeven van vals geld. In oktober vorig jaar rekende hij in Wageningen een bestelde pizza af met een vals briefje van vijftig en inde hij zo veertig euro wisselgeld. In dezelfde periode betaalde hij ook bij een coffeeshop in Veenendaal met een vals briefje en liet hij er een kennis met vals geld afrekenen. Zowel de eigenaar van de pizzeria als die van de coffeeshop deden aangifte nadat zij ontdekten vals geld te hebben geaccepteerd. Aan de hand van het telefoonnummer waarmee de pizza besteld was, kwam de politie de verdachte op het spoor.

De officier van justitie eiste in deze zaak een celstraf van zes weken plus de tenuitvoerlegging van een eerder voor een vermogensdelict opgelegde voorwaardelijke celstraf van twee weken. De rechtbank vonniste conform deze eis. Ook moet de man de geleden schade vergoeden.

 

Bron: OM

 

 

Print Friendly and PDF ^