Schoonmaakbedrijf verdacht van fraude

De Opsporingsdienst van de Inspectie SZW heeft afgelopen dinsdag een 30-jarige man uit Diemen aangehouden op verdenking van grootschalige fraude met de loonadministratie van zijn schoonmaakbedrijf in Amsterdam Zuidoost. Hij zal vandaag voorgeleid worden aan de rechter-commissaris van de rechtbank Amsterdam.

De verdachte heeft meerdere bedrijven in Amsterdam Zuidoost. Hij levert personeel aan voor schoonmaakwerkzaamheden. De verdenking is dat hij vanaf 2010 zijn werknemers in de administratie helemaal niet, meer of juist minder uur liet werken dan dat zij in werkelijkheid deden. Hierdoor kon hij ver- moedelijk voor een aantal werknemers (een deel van) het loon zwart betalen. Hij zou vanaf 2010 voor circa 1.800.000 euro aan salarissen zwart hebben uitbetaald. Daarnaast heeft hij vermoedelijk de omzet van het bedrijf door de onjuiste administratie lager doen lijken dan hij in werkelijkheid zou zijn, waardoor hij minder omzetbelasting betaalde.

De Inspectie SZW heeft een woning in Diemen en een bedrijfspand in Amsterdam Zuidoost doorzocht. Er is administratie in beslag genomen. De verdachte is al eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten, gepleegd tussen 2006 en 2009. Hij zat nog in zijn proeftijd.

Sinds 2009 zijn meerdere Schoonmaak Interventieteams actief. Dit zijn samenwerkingsverbanden tussen Inspectie SZW, Belastingdienst, UWV en gemeenten. De teams zijn opgericht met als doel het gezamenlijk bestrijden van misstanden in de schoonmaakbranche op het gebied van arbeidsuitbuiting, belastingfraude, arbeidsmarktfraude, premiefraude en uitkeringsfraude.  Met het Openbaar ministerie worden afspraken gemaakt over strafrechtelijke ver- volging.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^