Reisbureau verdacht van oplichting tientallen klanten

Het leek een bonafide reisbureau, Astrie Reizen in Almere. Maar in 2013 kwamen er meldingen van klanten van het reisbureau: op Schiphol bleek dat de tickets die ze hadden betaald en ontvangen, niet waren geboekt. Het onderzoek dat volgde, leverde diverse andere strafbare feiten op. Vandaag werd de zaak behandeld.

De hoofdverdachte en eigenaar van Astrie Reizen is een 46-jarige vrouw uit Almere. Zij deed het voorkomen alsof ze de boekingen van de klanten daadwerkelijk doorvoerde bij de luchtvaartmaatschappijen. De fout zou liggen bij een tussenpersoon of bij de luchtvaartmaatschappij. Uit het onderzoek bleek echter dat zij de boekingen annuleerde of alleen reserveerde maar niet betaalde zodat de reservering kwam te vervallen. De vrouw gaf aan dat de problemen ontstonden toen ze in juli 2013 kwam vast te zitten en haar bedrijf niet kon runnen. Dat snijdt geen hout, vindt de officier van justitie, het niet betalen van de tickets begon in september 2012. Op deze manier zagen tientallen mensen hun vakantie in het water vallen. Om toch op vakantie te gaan moesten er nieuwe, dure tickets worden gekocht. Vierentwintig slachtoffer hebben zich in de zaak gevoegd als benadeelde partij en vragen deze extra kosten terug. In totaal komt dit neer op een bedrag van ruim 68.000 euro.

Ook kwam in het onderzoek aan het licht dat de verdachte valsheid in geschrifte had gepleegd. Na diefstal van een tas met geld, claimde ze de schade en vervalste een email waardoor ze een kortlopend krediet kreeg. Verder werd tijdens een doorzoeking in haar woning in april 2013 een hennepkwekerij aangetroffen waarbij elektriciteit werd gestolen. Ook werd ongeveer ruim zes kilo hennep gevonden. Bij een doorzoeking een jaar later werd een vuurwapen gevonden in de badkamer.

Haar 51-jarige partner wordt medeplegen van een aantal feiten verweten: het telen en voorhanden hebben van de hennep, diefstal van de stroom en het voorhanden hebben van een vuurwapen. Tenslotte wordt beiden verweten het telen en voorhanden hebben van hennep en diefstal van stroom in de periode van juli 2015 tot februari 2016.

Op deze manier moeten ze veel geld hebben verdiend, en dat is allemaal weg. Beiden hebben schulden, een bijstandsuitkering en zitten in de schuldsanering. In een vorige strafzaak tegen de man is beslag gelegd op hun huis en dit is met verlies verkocht. De officier van justitie meende desondanks dat misdaad niet mag lonen en vroeg de rechter de criminele verdiensten af te pakken. In totaal komt dit neer op een bedrag van een half miljoen euro.

De officier van justitie nam het de verdachte ten zeerste kwalijk dat zij zoveel mensen heeft benadeeld. Velen hadden maanden tevoren geboekt omdat de prijzen dan lager zijn, en hebben zich lang verheugd op hun vakantie. Ze dachten goed geholpen te zijn door iemand met een Surinaamse achtergrond; ondertussen werden ze “compleet bedonderd”. In zijn eis hield hij rekening met het strafblad van de beide verdachten en het tijdsverloop van de zaak. Tegen de vrouw eiste hij een celstraf van 24 maanden waarvan zes voorwaardelijk. Tegen de partner eiste hij een celstraf van tien maanden waarvan vijf voorwaardelijk. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^