Actie tegen Btw-fraude onder leiding van Europol en Eurojust

Afgelopen week heeft onder leiding van Europol en Eurojust een grootschalige actie plaatsgevonden in verband met een verdenking van btw-fraude waarmee een bedrag van EUR 320 miljoen gepaard zou gaan. De coördinatie van de actie was in handen van de politie in het Duitse Augsburg, het Openbaar Ministerie in het Poolse Olsztyn alsmede Nederlandse autoriteiten. Daarnaast werkten ook opsporingsautoriteiten uit België, Ierland, Italië, Noorwegen, Spanje, Zweden, Zwitserland en Engeland mee aan de actie. 

In totaal zijn meer dan 200 medewerkers van politie en justitie ingezet bij invallen op 38 adressen. Hierbij werd voor zo'n EUR 636.000 in beslag genomen. Daarnaast is beslag gelegd op meerdere bankrekeningen in Zwitserland.

Europol zette een mobiel kantoor in om real-time informatie-uitwisseling en cross-match analyse van de verzamelde gegevens te vergemakkelijken.

De groep achter de btw-fraude maakte gebruik van een geavanceerde infrastructuur (buffer bedrijven, bedrijven die functioneerden als alternatieve payment platforms) om witwassen te faciliteren alsmede overschrijvingen naar verschillende lidstaten en een aantal derde landen.

Bron: Eurojust 

 

Print Friendly and PDF ^