Rb acht bewezen dat er sprake is van oplichting, meermalen gepleegd, en valsheid in geschrift. De spijt en schaamte die verdachte zegt te ervaren kunnen niet zondermeer als oprecht worden aangenomen.

Rechtbank Amsterdam 22 november 2013, ECLI:NL:RBAMS:2013:7777

Verdachte heeft in een periode van ongeveer 2,5 jaar 49 personen opgelicht, door op slinkse wijze voor te spiegelen dat verdachte tegen betaling concertkaarten, kleding of woonruimte ter beschikking zou stellen, terwijl zij dit nooit van plan was te doen.

Daarnaast heeft zij valselijk twee aanvraagformulieren opgemaakt met het doel om bankrekeningen voor haar en haar echtgenoot te verkrijgen.

Verdachte wist op geraffineerde wijze het vertrouwen van de aangevers te winnen om hen te bewegen geld naar haar over te maken of te overhandigen. Nadat zij begrepen hadden dat zij waren opgelicht, hebben diverse aangevers geprobeerd om in contact te komen met verdachte teneinde het door hen betaalde geldbedrag terug te krijgen. Verdachte liet zich daar echter weinig aan gelegen liggen, reageerde met smoesjes of wees de betreffende aangever grof de deur.

De spijt en schaamte die verdachte thans zegt te ervaren, kunnen, gezien haar onverbeterlijkheid in het verleden, daarom niet zondermeer als oprecht worden aangenomen.

De rechtbank veroordeelt verdachte tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Lees hier de volledige uitspraak.

Print Friendly and PDF ^