Ontnemingsvordering 760.000 euro voor eerder veroordeelde Utrechter

Luxe vakanties, snelle auto’s, dure horloges en vastgoed in het buitenland. De rechtbank oordeelde in oktober 2016 al dat een 39-jarige man uit Utrecht deze luxegoederen nooit betaald kon hebben met zijn beperkte legale inkomen en legde daarom een celstraf van twee jaar op voor witwassen. Op 8 november vroeg het Openbaar Ministerie aan de rechtbank om de veroordeelde man te verplichten een bedrag van ruim 760 duizend euro aan illegaal verkregen inkomen te betalen aan de staat.

De ontnemingsvordering van het Openbaar Ministerie is gebaseerd op een uitgebreid onderzoek door de financiële recherche. Hierbij is gekeken naar de uitgaven die de man heeft gedaan tussen 2006 en 2013. Deze uitgaven hebben betrekking op onder meer vakanties, auto’s, een luxe appartement in Marrakesh, een huis in Tanger en contante stortingen op een buitenlandse bankrekening. Daar tegenover staan slechts beperkte legale inkomsten. Voor het verschil van 760 duizend euro heeft de veroordeelde geen aannemelijke verklaring kunnen geven. Dit bedrag moet de veroordeelde man daarom ontnomen worden in de visie van de officier van justitie.

De witwaspraktijken kwamen aan het licht nadat het Openbaar Ministerie informatie ontving over betrokkenheid van de 39-jarige man bij drugshandel. Een onderzoek daarnaar leverde echter geen bewijs op. Wel is de man in oktober 2016 dus vervolgd en veroordeeld voor witwassen. De vrouw van de man die ook verdacht werd van witwassen is daar toen van vrijgesproken. Zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging zijn in hoger beroep gegaan tegen dit vonnis. De behandeling in hoger beroep moet nog plaats vinden.

Vooruitlopend op de beslissing van de rechtbank heeft het Openbaar Ministerie al eerder beslag gelegd op vastgoed, bedrijfsinboedel en een duur horloge van de verdachte om zo de vordering al deels veilig te stellen.

De rechtbank doet op 17 januari uitspraak.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^