Onderzoek Fouches: grootschalige acquisitiefraude

Rechtbank Noord-Nederland 10 oktober 2017, ECLI:NL:RBNNE:2017:3870

De rechtbank acht bewezen dat verdachte deel heeft uitgemaakt van een crimineel samenwerkingsverband dat gericht was op het plegen van grootschalige acquisitiefraude.

Aan ondernemers door het hele land werd voorgespiegeld dat zij een factuur voor vermelding op een bedrijvenwebsite onbetaald hadden gelaten, terwijl deze factuur in werkelijkheid vals was. Ondernemers die de factuur betwistten, kregen een gefingeerde opdrachtbevestiging toegestuurd, waarop een vervalste handtekening van de betrokken ondernemer was geplaatst. In werkelijkheid waren deze handtekeningen verzameld bij eerdere acquisitiefraude en nu hergebruikt.

Bij de fraudeconstructie werd met hulp van een groot aantal katvangers gebruik gemaakt van speciaal voor de fraude bestemde bedrijven en speciaal daarvoor geopende bankrekeningen. Enkele tientallen ondernemers hebben de valse factuur betaald en in totaal is voor enkele honderdduizenden euro’s aan schade toegebracht.

De rol van verdachte bestond uit het bewerken van de vervalste opdrachtbevestigingen door het daarin kopiëren van de door de medeverdachte aangeleverde namen en handtekeningen en het overboeken en opnemen van de geldbedragen die door de slachtoffers werden gestort. Ondanks de relatieve ouderdom van de feiten acht de rechtbank hiervoor een flinke gevangenisstraf op zijn plaats, waarvan een deel voorwaardelijk zal worden opgelegd om herhaling te voorkomen.

Opgelegd wordt een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

 

Lees hier de volledige uitspraak. 

 

 

Print Friendly and PDF ^