OM eist in hoger beroep ontneming van ruim € 6 ton bij notaris in vastgoedfraudezaak Klimop

De advocaat-generaal in Amsterdam heeft op maandag 4 april in hoger beroep gevorderd dat van de veroordeelde notaris K. in de vastgoedfraudezaak Klimop een bedrag van € 607.089 wordt ontnomen. De notaris kreeg van het hof in de strafzaak een fors hogere straf opgelegd van vier jaar voor zijn rol bij de vastgoedfraude, na een eis in hoger beroep van 21 maanden en de vijf maanden die hij kreeg opgelegd van de rechtbank. Hij verleende jarenlang zijn diensten aan de hoofdverdachten van de vastgoedfraude. Hij werd in hoger beroep veroordeeld voor (passieve) omkoping door het aannemen van een groot geldbedrag, witwassen en het niet doen van een Melding Ongebruikelijke Transactie (MOT-melding). Het hof veroordeelde hem ook voor het opstellen van een valse koopovereenkomst en deelname aan een criminele organisatie. De notaris heeft cassatie ingesteld tegen de uitspraak van het hof. Die procedure loopt nog.

De rechtbank legde de notaris in mei 2014 een ontnemingsmaatregel van € 500.000 op. De rechtbank kwam wel tot hetzelfde bedrag van de ruim € 6 ton als wederrechtelijk verkregen voordeel, toen gebaseerd op het witwassen omdat door de rechtbank was vrijgesproken van de omkoping, maar paste een “korting” toe en stelde het te betalen bedrag vast op € 500.000. De notaris ging in hoger beroep tegen dit vonnis.

De advocaat-generaal vindt dat de notaris het totale bedrag van ruim € 600.000 moet worden ontnomen omdat dat het bedrag is dat verkregen is uit de passieve omkoping en wat is witgewassen. Voor een korting is geen plaats, zo vindt de advocaat-generaal.

Op dinsdag 5 april worden de ontnemingszaken in hoger beroep behandeld van verdachten O.L. en J.K. In de zaak tegen O.L., legde het hof, conform eis OM, vijf jaar cel op, twee jaar meer dan de rechtbank. L. was samen met Van V. en V., inmiddels overleden, het driemanschap dat leiding gaf aan een criminele organisatie. In de zaak tegen J.K. legde het hof zestien maanden cel op voor valsheid in geschrift en deelname aan een criminele organisatie. De rechtbank legde aan L. een ontnemingsmaatregel op van ruim € 6.715.000, aan K. een maatregel van ruim € 780.000. Beiden stelden hoger beroep in.

Een aantal ontnemingszaken loopt ook nog bij de rechtbank.

Onderzoek Klimop

Het Klimop-onderzoek draaide om een groot aantal verdachten dat betrokken was bij de ontwikkeling van grote vastgoedprojecten en daarbij fraudeerden door rekeningen op te hogen of door rekeningen te versturen waar geen diensten voor geleverd werden. Het geld kwam via tussenschakels terecht bij een netwerk van verdachten. Daarnaast werden er pakketten onroerend goed verhandeld voor een bepaalde prijs, wetende dat dit pakket veel meer op zou brengen en waarbij die meeropbrengst via een tevoren afgesproken verdeelsleutel onder de verdachten verdeeld werd. Het OM vervolgde de verdachten onder meer voor deelname aan een criminele organisatie die er op uit was om Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds op te lichten en geld van deze ondernemingen te verduisteren.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^