OM eist in hoger beroep celstraf voor fraude op hogeschool Windesheim

Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft gisteren 30 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk geëist tegen een oud-directeur van hogeschool Windesheim in Zwolle. Volgens het OM heeft de man zich schuldig gemaakt aan verduistering in dienstbetrekking, valsheid in geschrifte en het doen van valse belastingaangifte. De verdachte diende in totaal 175 valse facturen ter waarde van ruim 800.000 euro in bij de hogeschool. Hij stuurde namens eigen bedrijfjes rekeningen voor nietverrichte werkzaamheden naar Windesheim. Als voormalig directeur kon hij deze zelf accorderen. De fraude vond plaats gedurende een periode van acht jaar. De onderwijsinstelling merkte al die tijd niets van de fraude. Windesheim heeft inmiddels de interne procedures aangepast. Daarnaast deed de verdachte geen aangifte over een deel van zijn inkomsten waardoor de belastingdienst ruim 300.000 euro misliep.

Volgens het OM heeft de verdachte hogeschool Windesheim ernstig gedupeerd. Verdachte heeft onderwijsgelden achterover gedrukt, zodat hijzelf en zijn naasten in luxe konden leven. "Terwijl hogescholen het al zo moeilijk hadden qua bezuinigingen, sluisde verdachte ruim acht ton weg. Dat terwijl verdachte als voormalig directeur juist een voorbeeldfunctie had," aldus de advocaat-generaal (OM) ter zitting.

De rechtbank Zwolle veroordeelde de verdachte eerder tot 24 maanden gevangenisstraf waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Zowel het OM als de verdachte stelden hoger beroep in tegen de beslissing van de rechtbank.

Uitspraak (naar verwachting) op 10 oktober 2012.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^