OM eist in hoger beroep 57 maanden cel voor grootschalige beleggingsfraude

12 juni 2012
Het Openbaar ministerie (OM) in Den Bosch heeft vandaag in hoger beroep gevangenisstraffen van 57 maanden geëist tegen twee hoofdverdachten in een grootschalige fraudezaak. Een 49-jarige man en een 62-jarige man worden verdacht in de periode van 1998 tot 2008 beleggingsfraude te hebben gepleegd.

De verdachten waren als vermogensbeheerder en jurist werkzaam voor een beleggingskantoor. Vermogende middenstanders werd gevraagd te investeren in risicovolle projecten. De verdachten verstrekten veel te rooskleurige informatie over deze projecten aan de beleggers. Op deze manier raakten tientallen slachtoffers voor miljoenen euro's gedupeerd.

Daarnaast worden de verdachten ook vervolgd voor deelname aan een criminele organisatie, witwassen, oplichting, meineed, faillissementsfraude, verboden wapenbezit en valsheid in geschrifte. Volgens het OM waren de twee hoofdverdachten bepalend voor wat er in de criminele organisatie gebeurde. Tegen een 54-jarige medeverdachte werd 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden geëist. Deze verdachte heeft door zijn handelen de criminele activiteiten van de organisatie ondersteund.

Het OM neemt het de verdachten bijzonder kwalijk dat ze uit puur winstbejag hebben gehandeld. "De leden van de organisatie waren bereid de grenzen van het strafrecht ruimhartig te passeren, niet gehinderd door enig gevoel van mededogen voor de beleggers en evenmin gehinderd door de schade voor het imago van de branche van financiële dienstverleners," aldus de advocaten-generaal (OM) ter zitting.

De Rechtbank Den Bosch veroordeelde de twee hoofdverdachten eerder tot 57 maanden gevangenisstraf. De medeverdachte kreeg een werkstraf van 240 uur en 6 maanden voorwaardelijk opgelegd. De drie verdachten stelden hoger beroep in tegen de beslissing van de rechtbank. In de zaak van de medeverdachte ging ook het OM in beroep.
Uitspraak (naar verwachting) op 7 augustus 2012.

Bron: Openbaar Ministerie

Print Friendly and PDF ^