OM eist 12 maanden cel voor verduistering door bewindvoerster

De officier van justitie heeft op 28 februari 2017 voor de rechtbank in Haarlem 12 maanden cel waarvan 4 maanden voorwaardelijk geëist tegen een voormalige bewindvoerster en curator die verdacht wordt van verduistering. Zij zou ongeveer 250.000 euro hebben verduisterd van kwetsbare cliënten waarover haar kantoor om verschillende redenen het financiële bewind voerde.

De 43-jarige Haagse had een bedrijf met negen werknemers dat het financieel bewind voerde over een honderdtal kwetsbare personen uit Den Haag en omgeving die niet zelf hun financiën konden afhandelen. Zij werd in deze gevallen door de kantonrechters te Den Haag als bewindvoerder aangesteld. Om die reden dient deze Haagse zaak bij de rechtbank Haarlem.

Jarenlang bracht zij haar cliënten meer kosten in rekening dan is toegestaan. Daarnaast betaalde zij vanaf rekeningen van cliënten zakelijke nota’s van haar bedrijf. Dat was gevestigd in een duur kantoorpand en had naar verhouding te veel mensen in dienst.

De vrouw bekent de verduistering. Daarnaast blijkt die duidelijk uit de bankgegevens van de verschillende rekeningen. De verdachte was de enige die betalingen in het computersysteem kon accorderen.

De officier neemt het de verdachte zeer kwalijk dat zij juist van een kwetsbare groep mensen geld verduisterde. Hun afhankelijkheid van haar maakte hen tot gemakkelijke slachtoffers, terwijl zij was aangesteld om hun financiële belangen te behartigen. Er is daarbij geen sprake van een enkel incident maar gedurende een lange periode (2009-2014) van een grote groep mensen stelselmatig en op geraffineerde wijze verduisteren van een grote som geld. Zij gebruikte het geld onder meer om het ene gat in de bedrijfsvoering  met het andere te dichten.

Volgens het NIFP zou de vrouw vanwege een persoonlijkheidsstoornis verminderd toerekeningsvatbaar zijn. Mede daarom eist de officier tegen haar 12 maanden cel (waarvan 4 voorwaardelijk).

De uitspraak is over 14 dagen bij de rechtbank Haarlem.

Bron: OM
 

Print Friendly and PDF ^