In hoger beroep 30 maanden gevangenisstraf geëist wegens witwassen gelden kunstfonds Amsterdam

De advocaat-generaal in Amsterdam heeft in hoger beroep 30 maanden cel waarvan 12 maanden voorwaardelijk geëist tegen een inmiddels 66-jarige man uit Maastricht. In de visie van het OM heeft hij zich samen met anderen schuldig gemaakt aan het witwassen van € 2 miljoen in februari 2009.

Verdachte maakte deel uit van een grote zwendel met geld van de Stichting Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst in Amsterdam dat door de financieel directeur Clemens K. weggesluisd was naar een rekening in Limburg en van daar uit naar België. In deze zwendel is meer dan € 16 miljoen van de rekening van de Stichting weggesluisd naar diverse rekeningen in het buitenland. Na de actie van € 2 miljoen is nog € 14 miljoen weggesluisd maar dat betreft een andere zaak. Clemens K. werd in juni 2015 in hoger beroep veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor verduistering in dienstverband.

De verdachte die vandaag in hoger beroep terecht stond, is een van de fraudeurs in de witwaszaak. Hij vormde een belangrijke schakel in de deal “Limburg”, waarbij als proef € 2 miljoen werd afgeboekt van de rekening van de Stichting in porties van € 50.000,-- dat vervolgens werd overgemaakt op de rekening van de medeverdachte. Diens zaak stond vandaag ook op de rol maar wegens persoonlijke omstandigheden van de verdachte zal deze zaak op een later moment behandeld worden.

Verdachte had een eenmanszaakje als bewindvoerder en juridisch advies. Om die reden had hij een derdengeldrekening en een bedrijfsrekening. Zo kon hij een rol vervullen in de witwasconstructie waarbij het geld werd doorgezet naar Belgische bankrekeningen. De advocaat-generaal: “Het was een heel doortrapt plan. Het geld wegsluizen, snel heen en weer boeken, naar het buitenland, opnemen en daarna verdelen en in de bovenwereld uitgeven of weer storten. Daarmee is het verduisterde geld verdwenen en wit geld weer geboren. En ook al worden de daders dan gepakt, de buit is niet meer te achterhalen, benadeelden krijgen geen genoegdoening. Mensen met crimineel geld krijgen daarmee invloed op de geldmarkt, kunnen prijzen beïnvloeden en benadelen daarmee ook nog andere burgers.”

De advocaat-generaal is van mening dat een deels onvoorwaardelijke celstraf van aanzienlijke duur recht doet aan de ernst van de feiten. “Witwassen is een zeer kwalijke zaak. En dan nog wel van gelden van een Stichting die tracht impulsen te geven aan beeldend kunstenaars om zich te ontwikkelen. Kunstenaars hebben het niet gemakkelijk in onze samenleving. Er is geen geld; ze leven van giften van fondsen die helpen toch kunst te ontwikkelen. Met € 2 miljoen hadden veel goede projecten gedaan kunnen worden.”

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot 21 maanden cel. De verdachte ging in hoger beroep.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Bron: OM
 

Print Friendly and PDF ^