Hogere straffen in hoger beroep in SNS-zaak

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft op 6 juni jl. hoge(re) straffen opgelegd in de SNS-zaak (onderzoek Mount Nepal). De oud-directeur van de vastgoedbank van de voormalige bank-verzekeraar SNS Reaal, SNS Property Finance, krijgt in hoger beroep een twee zo hoge straf opgelegd dan waartoe hij in eerste aanleg was veroordeeld. Het gerechtshof legt hem een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op van 24 maanden wegens niet-ambtelijke omkoping, valsheid in geschrift, witwassen en het leiden van een criminele organisatie.

De rechtbank in Utrecht had Groenhof in 2016 voor grotendeels dezelfde feiten 12 maanden opgelegd. Tegen dat vonnis waren zowel Groenhof als het Openbaar Ministerie in hoger beroep gegaan.

Ook de medeverdachten kregen hogere straffen opgelegd. De Groninger Pieter G. is door het hof eveneens tot 24 maanden onvoorwaardelijk veroordeeld. Dat is 14 maanden meer dan de straf die hij in eerste aanleg van de rechtbank kreeg. Het hof verklaart Pieter G. eveneens schuldig aan niet-ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte, witwassen en het leiden van een criminele organisatie. Pieter G. en Groenhof zijn vrijgesproken van oplichting en verduistering.

Groenhof en G. zijn de hoofdverdachten in de omvangrijke SNS-corruptiezaak met de codenaam Mount Nepal. 

Lees hier de volledige uitspraken: 

Lees meer: 

 

 

 

Print Friendly and PDF ^