Gezamenlijke “Blinde vlek”-actie in het havengebied

Op gisteren hielden diverse toezichthouders en handhavers een gezamenlijke actie in het havengebied rondom de Waalhaven in Rotterdam. Zij bezochten bedrijven waar weinig informatie over bekend was. In totaal werden 30 bedrijven bezocht. Er werd onder andere gecontroleerd op naleving van Algemene Douane Wet, Accijnswet, Wet arbeid Vreemdelingen, Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag, fiscale wet- en regelgeving en milieuwetgeving. De Douane, Belastingdienst, Inspectie SZW en de Zeehavenpolitie deden aan deze actie mee.

Bij een pand werd in totaal 48.000 euro aan contanten aangetroffen. De Belastingdienst stelt een onderzoek naar de herkomst van dit geld. Tevens werd vermoedelijke bewoning aangetroffen in bedrijfspanden, alsmede vestiging van bedrijven in garageboxen, hetgeen tot nader onderzoek zal leiden door de gemeente.

Diverse panden zijn middels een speurhond, backscatter en warmtebeeld camera’s onderzocht op de aanwezigheid van hennepkwekerijen. Bij het merendeel van de gecontroleerde bedrijven werden geen onregelmatigheden aangetroffen. Deze actie leverde veel bruikbare informatie op, die door de andere partners nader onderzocht zal worden. Bij deze actie hebben de diverse diensten gebruik gemaakt van elkaars bevoegdheden en zodoende de informatiepositie verstevigd.

 

Bron: Rijksoverheid

Print Friendly and PDF ^