Gevangenisstraffen tot 5 jaar geëist tegen verdachten vastgoedfraude

Het Functioneel Parket heeft gisteren voor de rechtbank Haarlem gevangenisstraffen tot 5 jaar geëist tegen drie verdachten in de vastgoedfraudezaak Klimop. Het Functioneel Parket verdenkt de verdachten van deelname aan een criminele organisatie die erop uit was om Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds op te lichten en geld van deze ondernemingen te verduisteren, alleen maar om er zelf beter van te worden. Bouwfonds, Philips Pensioenfonds en hun aandeelhouders en pensioengerechtigden zijn hier de dupe van geworden. Schade aan samenleving

De verdachten in Klimop hebben de samenleving grote schade toegebracht. Volgens de officieren van justitie "roofden zij niet alleen tientallen miljoenen bij grote bedrijven maar hebben verdachten ook het vertrouwen aangetast dat mensen op hoge, verantwoordelijke posities, vertrouwd kunnen worden". Ook het feit dat verdachten voor hun vermoedelijk criminele handelingen gebruik hebben gemaakt van legale ondernemingen vormt een ernstige bedreiging voor de maatschappij. "De verdachten roofden uit pure hebzucht, ze hadden het al goed en wilden steeds meer", aldus de officieren. Het Openbaar Ministerie vindt forse gevangenisstraffen op zijn plaats.

Verdachte V.

Verdachte V. was de vertrouweling van hoofdverdachte van V.. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrift, verduistering, witwassen en deelname aan twee criminele organisaties, te weten de plundering van Bouwfonds en de oplichting van het Philips Pensioenfonds. Verdachte V. speelde een centrale rol in het criminele samenwerkingsverband. Hij fungeerde als personeelschef van de criminele organisatie en onderhield de contacten met de projectontwikkelaars. "Hem lukte dingen die anderen niet voor elkaar kregen. Hij bemoeide zich eigenlijk overal mee", volgens de officieren. Bij die rol hoort een zware straf. De 75-jarige verdachte hoorde een gevangenisstraf van 5 jaar tegen zich eisen.

Verdachte L.

Verdachte L. kan in dit onderzoek worden gezien als een speler met een voorname rol bij het doorsluizen van criminele gelden. Hij maakte bij Bouwfonds het weglekken van geld mogelijk door valse facturen en brieven op te stellen. "Eigen financieel gewin speelde daarbij een voorname rol" volgens de officieren. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte, omkoping en deelname aan een criminele organisatie. Tegen de 45-jarige verdachte eisten de officieren  een gevangenisstraf van 4 jaar.

Verdachte van T.

Verdachte van T.  heeft geld op grote schaal doorgesluisd. Hij zette zijn bedrijf in om grote bedragen af te romen en door te sluizen. "Hij wilde ook rijk worden, net als de anderen" aldus de officieren op zitting. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De 49-jarige verdachte hoorde een gevangenisstraf van 3 jaar tegen zich eisen.

Uitspraak: de rechtbank is voornemens om 21 december uitspraak te doen in alle drie de zaken.

 

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^