Gevangenisstraf voor predikant en penningmeester

Een 63-jarige man uit Steenwijk is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 328 dagen. De man pleegde in zijn functie als predikant valsheid in geschrifte. Ook heeft hij als penningmeester van de Stichting Welzijn Senioren ruim 200.000 euro verduisterd.

Predikant

De man heeft tussen 2006 en 2010 verschillende kasbewijzen vervalst die bestemd waren voor de administratie van het Diaconaal Fonds van de Doopsgezinde Gemeente Huizen-Hilversum. Vanuit het Diaconaal Fonds werd financiële steun geboden aan steunaanvragers. De bedragen werden overgemaakt op een bankrekening van de predikant. Hij heeft verklaard dat hij vervolgens zelf de bedragen contant heeft uitbetaald aan de steunaanvragers. De kasbewijzen dienden als bewijs van ontvangst van de contante bedragen. Op een aantal van deze kasbewijzen heeft de predikant een zelf bedachte handtekening gezet. De rechtbank kan niet vaststellen of de predikant dit geld daadwerkelijk uitkeerde aan de steunaanvragers. Daardoor is enkel de valsheid in geschrifte wettig en overtuigend bewezen en wordt hij vrijgesproken van verduistering.

Verduistering

Vanaf 2014 was de man penningmeester van de Stichting Welzijn Senioren en had hij de beschikking over de bankrekening van de stichting. In zijn periode als penningmeester heeft hij meerdere keren, zonder toestemming, bedragen overgemaakt naar een andere rekening. De bedragen werden vervolgens direct overgeboekt naar andere rekeningen, waaronder een groot deel naar een andere zakelijke rekening van de man. In totaal heeft hij op deze manier 210.536 euro van de stichting verduisterd. Hij heeft het geld onder andere gebruikt voor investeringen, vliegtickets, betalingen aan zijn ex-vrouw en salaris aan een pastorale kracht zonder dat het bestuur hiervan op de hoogte was.

Strafmaat

Verdachte heeft het vertrouwen dat andere mensen in hem hadden ernstig beschaamd. Als predikant had hij aanzien en was het vertrouwen in hem groot. Als penningmeester van de Stichting Welzijn Senioren heeft hij zich laten leiden door zijn eigen geldelijk gewin en heeft hij zich niet bekommerd om de slachtoffers. Ook heeft hij niet uit zichzelf een einde gemaakt aan de strafbare feiten, maar is hij pas opgehouden toen hij door de politie als verdachte werd aangemerkt.

Omdat de man in 2016 al verhoord werd en de zaak pas enkele weken geleden op zitting werd behandeld is de redelijke termijn overschreden. De rechtbankvindt een gevangenisstraf van 365 dagen passend, maar vanwege het overschrijden van de termijn wordt hij veroordeeld tot 328 dagen gevangenisstraf.
 

Lees hier de volledige uitspraken:

 

 

Print Friendly and PDF ^