Europees Parlement keurt herziening vierde anti-witwasrichtlijn goed

Op 19 april heeft het Europees Parlement de herziening van de vierde anti-witwasrichtlijn goedgekeurd tijdens een plenaire zitting in Straatsburg. Het Europees Parlement heeft ingestemd met strengere regels die ongebruikelijke geldtransacties, ook met cryptovaluta zoals bitcoins en via digitale portemonnees als PayPal, aan het licht moeten brengen.

Ook komt er in elk EU-land verplicht een openbaar register voor trustfondsen waarin staat wie hun werkelijke begunstigden zijn. De aanschaf en het gebruik van prepaidkaarten en virtueel geld wordt bemoeilijkt door strengere identiteitscontroles van de kopers. Kunsthandelaren en veilinghuizen worden verplicht een klantenonderzoek te verrichten bij alle transacties vanaf tienduizend euro.

EU-parlementariër Judith Sargentini (GroenLinks): ,,Het is van cruciaal belang om de ontwikkelingen bij te benen. We zien dat criminelen steeds vernuftiger worden met manieren om geld wit te wassen of terrorisme te financieren.’’

 

Volgende stappen

De aangepaste richtlijn treedt 3 dagen na publicatie in werking. Staten hebben vervolgens 18 maanden de tijd om de nieuwe regels in hun nationale recht te implementeren.  

 

 

 

Print Friendly and PDF ^