Eis: 22 maanden gevangenisstraf voor faillissementsfraude The Entertainment Group BV

Het Functioneel Parket heeft donderdag voor de rechtbank in Zwolle een gevangenisstraf van 22 maanden geëist tegen een 58 -jarige inwoner van Zwolle voor faillissementsfraude.

Het OM verwijt de man dat hij in 2009 ruim € 300.000 aan de boedel van de gefailleerde vennootschap The Entertainment Group BV (TEG) onttrok. De verdachte deed dat als bestuurder van deze vennootschap. Daarnaast zou de man voor circa 3.800.000 euro aan valse facturen hebben gemaakt om daarmee circa 600.000 euro BTW terug te vragen. Hij wilde zo vermoedelijk de liquiditeitsproblemen van TEG oplossen.

Ondermijning

De FIOD kwam de man begin 2009 op het spoor, toen tegen hem een verdenking rees van belastingfraude, betreffende het geknoei met facturen. Tijdens het onderzoek dat volgde bleek dat de verdachte regelmatig geld naar zijn eigen bedrijf overmaakte, zonder dat daar een tegenprestatie tegenover stond. Hij deed dit diverse keren.

Faillissementsfraude ondermijnt het vertrouwen in het handelsverkeer, verstoort de concurrentieverhoudingen en brengt de maatschappij op verschillende vlakken schade toe. De curator in het faillissement TEG heeft een civiele vordering tot terugbetaling van de onttrokken gelden ingesteld. De officier van justitie noemde de toegepaste handelwijze van de verdachte ’uitermate kwalijk en verwerpelijk’, mede omdat het bewust was en bovendien meerdere malen door hem toegepast werd. De officier van justitie vindt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 22 maanden daarom passend.

BRON: OM

Print Friendly and PDF ^