DNB doet onderzoek naar witwaspraktijken in de voetbalsport

DNB is begin dit jaar een onderzoek gestart bij banken en trustkantoren naar het risico op witwassen in het betaalde voetbal. DNB onderzoekt welke vormen van witwassen voorkomen in het betaalde voetbal en of deze risico’s worden onderkend door in het bijzonder banken en trustkantoren.

Diverse soorten witwastechnieken

DNB heeft gesproken met onder meer overheidsinstanties, brancheverenigingen en sportbonden om een beeld te krijgen van de verschillende witwastechnieken die samenhangen met betaald voetbal. Hieruit komt naar voren dat er risico’s zijn op geldstromen verbonden aan corruptie, (bijvoorbeeld via betalingen van royalty’s), witwasrisico’s bij transacties die samenhangen met transfer- en uitzendrechten, en risico’s bij het eigendom van voetbalclubs. Andere gesignaleerde vormen van witwassen zijn belastingontduiking en matchfixing.

Vragenlijst en terugkoppeling

Een brede selectie van banken krijgt binnenkort een vragenlijst van DNB over dit onderwerp. Aan het einde van tweede kwartaal zullen de uitkomsten van het onderzoek met de sector worden gedeeld.

Bron: DNB

 

Print Friendly and PDF ^