Discussieavond: Voorlopige hechtenis 'Over lichtzinnige toepassing, preventief zitten en de verhouding met Europa'

Nederland is één van de koplopers in Europa als het komt op het vastzetten van verdachten voordat zij door de rechter zijn veroordeeld. De voorlopige hechtenis in Nederland geeft dan ook aanleiding tot discussie, met name in verband met een mogelijke inbreuk op de presumptie van onschuld. Er lijkt sprake te zijn van een tweestrijd: enerzijds klagen advocaten steen en been over de lichtzinnige wijze waarop in Nederland de voorlopige hechtenis wordt toegepast. Zij weten zich gesteund door het arrest van het Gerechtshof ’s Hertogenbosch van 13 juli 2012, waarin de raadkamer gevangenhouding op de vingers wordt getikt door een verwijzing van het hof naar het recht op vrijheid en veiligheid, artikel 5 Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). De raadkamer had deugdelijker moeten motiveren waarom aan de gronden voor voorlopige hechtenis was voldaan. Anderzijds klinkt vanuit de overheid de roep om uitbreiding van de gronden voor voorlopige hechtenis. Dit blijkt uit het wetsvoorstel van de Minister en Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie dat het mogelijk maakt om meer verdachten in afwachting van hun berechting via snelrecht (binnen 17 dagen) vast te houden. Zij komen dan tot de zitting niet meer op vrije voeten.

Volgens het NJCM is dit dan ook een goed moment om dit vrijheidsbenemende dwangmiddel eens goed onder de loep te houden: Verdient de huidige wetgeving strengere toepassing? Hoe verhoudt de Nederlandse praktijk van voorlopige hechtenis zich tot het Europese recht? Wat zullen de gevolgen van het wetsvoorstel en het arrest van het gerechtshof zijn? Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens de NJCM-discussieavond over voorlopige hechtenis op 24 januari 2013.

Datum donderdag 24 januari 2013 Tijd 18.00 - 20.45 uur, inloop: 18:00 (broodjesbuffet) Locatie Campus Den Haag (zaal A2.04), Schouwburgstraat 2, Den Haag

Avondvoorzitter

  • mr. dr. L. (Lonneke) Stevens - Universitair hoofddocent straf(proces)recht, Vrije Universiteit Amsterdam

Panelleden

  • mr. N. (Niels) van der Laan - Advocaat, De Roos & Pen Criminal Defense Lawyers
  • mr. G. (Bert) Knobbout - Raadsheer, Gerechtshof ’s-Gravenhage, voormalig advocaat-generaal
  • mr. G. (George) Rasker - Officier van justitie en teamleider, Arrondissementsparket Amsterdam

Entree Deelname kost € 5,- voor NJCM-leden, € 8,- voor niet- leden. Advocaten die PO-punten (2) willen behalen kunnen een deelnamebewijs ontvangen. Zij dienen zelf de punten bij NOvA te regelen. Kosten: €125,- (incl. syllabus)

Syllabus Aanschaf van de syllabus is optioneel. U kunt de syllabus bestellen bij het NJCM-secretariaat. Voor NJCM-leden en studenten kost de syllabus €12,50, voor anderen €15,-.

Klik hier voor het programma.

Inschrijven of meer informatie? Ga naar: http://www.njcm.nl/site/events/show/137

 

 

Print Friendly and PDF ^