Conclusie AG: grootschalige fraudezaak uit Gelderland moet op één punt over

Parket bij de Hoge Raad 6 februari 2018, ECLI:NL:PHR:2018:89 en ECLI:NL:PHR:2018:90

De zaak tegen een man en zijn ex-vrouw die verdacht worden van betrokkenheid bij grootschalige oplichting en fraude in Gelderland moet op één punt over. Dat adviseert advocaat-generaal Harteveld de Hoge Raad in zijn conclusie van vandaag.

Het hof veroordeelde de man tot 60 maanden cel wegens oplichting, valsheid in geschrift en witwassen. De man had een advies- en incassobureau in Apeldoorn. Hij benaderde potentiële investeerders, deels uit zijn kennissenkring, en hield hen voor dat hij vorderingenportefeuilles had gekocht van banken. Ter onderbouwing liet hij hen door hem valselijk opgemaakte koopovereenkomsten zien. Verdachte spiegelde de potentiële investeerders een lucratief rendement voor. De slachtoffers investeerden vervolgens grote bedragen. Verdachte heeft vervolgens de ontvangen gelden witgewassen. Ook heeft hij volgens de bewezenverklaring van het hof vervalste werkgeversverklaringen gebruikt om een hypotheek af te sluiten. De man was de spil in de fraude. Zijn ex-vrouw had een kleinere rol. Zij werd door het hof veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur voor valsheid in geschrift.

Eén van de cassatiemiddelen richt zich tegen de motivering van het hof van de bewezenverklaring van het  opzettelijk gebruik maken van een vervalste werkgeversverklaring. In de visie van de advocaat-generaal heeft het hof bij de bewezenverklaring van dit feit een verkeerde maatstaf toegepast. De advocaat-generaal adviseert de Hoge Raad de uitspraak van het hof in beide zaken op dit punt te vernietigen. De overige cassatieklachten moeten volgens de advocaat-generaal worden verworpen.

De advocaat-generaal adviseert de zaken terug te wijzen naar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en deze alleen ten aanzien van het punt van de werkgeversverklaring en de strafoplegging opnieuw te berechten.

Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet in deze zaak.

 

Lees hier de conclusies

Print Friendly and PDF ^