Celstraf voor vrouw die tonnen gemeente Goes verduisterde

Rechtbank Zeeland-West-Brabant 2 november 2017, ECLI:NL:RBZWB:2017:6980

Een 60-jarige vrouw die tussen 2010 en 2015 ruim 2 ton van de gemeente Goes en haar werkgever de Gemeenschappelijke Regeling De Bevelanden verduisterde krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. 

Schuldhulpverlening

Als medewerker van de afdeling schuldhulpverlening van GR De Bevelanden boekte de vrouw bedragen die bedoeld waren voor schuldeisers over naar eigen rekeningen. Dit deed ze door bij reguliere betalingen aan schuldeisers betaalopdrachten toe te voegen met haarzelf of een familielid als ontvanger. Over een periode van 5 jaar verduisterde ze daarmee ruim 2 ton aan gemeenschapsgeld. De fraude kwam pas aan het licht na een melding van een bank.

Vertrouwen

De rechtbank rekent het de vrouw zwaar aan dat zij in haar positie misbruik heeft gemaakt van kwetsbare mensen die van haar afhankelijk waren en bovendien de positie van schuldeisers op grove wijze heeft veronachtzaamd. Zij deed dit puur voor eigen gewin, aldus de rechtbank. Niet alleen om haar schulden af te lossen, maar ook om er goed van te leven. Volgens de rechter heeft de vrouw het vertrouwen dat in haar als ambtenaar mocht worden gesteld daardoor ernstig beschaamd. Een ambtenaar moet integer zijn en de samenleving moet er op kunnen vertrouwen dat een ambtenaar zijn of haar positie niet misbruikt ten behoeve van het eigen belang, aldus de rechtbank. Ondanks het feit dat de vrouw spijt heeft betoond, haar baan en sociale netwerk is kwijtgeraakt en psychisch te lijden heeft onder de strafzaak, legt de rechtbank daarom een zwaardere straf op dan de door het openbaar ministerie geëiste taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf.

De burgerlijke rechter buigt zich later nog over de schadevergoeding die van de verdachte wordt geëist.

 

Lees hier de volledige uitspraak. 

 

 

Print Friendly and PDF ^