Bewindvoerder veroordeeld voor verduistering geld klanten

De rechtbank heeft een 42-jarige vrouw veroordeeld voor verduistering in haar functie als bewindvoerder. Ze heeft een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, opgelegd gekregen.

De vrouw maakte zich over een periode van ruim drieënhalf jaar schuldig aan verduistering van geldbedragen van al haar 15 cliënten. Ze maakte een grote puinhoop van haar taak als bewindvoerder, aldus de rechtbank. Naast de geldverduistering hield zij nauwelijks administratie bij. Ook betaalde de vrouw sommige rekeningen niet en liet de schulden oplopen.
 

Grote gevolgen

Haar handelen had grote gevolgen voor haar cliënten. Hun schulden liepen flink op. Ook zijn een aantal klanten (bijna) het huis uitgezet, terwijl sommigen zelfs voor langere tijd onverzekerd hebben gereden. De rechtbank neemt het de vrouw zeer kwalijk dat zij telkens geld heeft weggenomen van deze kwetsbare mensen, terwijl het juist haar taak was om haar cliënten bij hun schulden te helpen. De vrouw heeft het verduisterde geld ook nog steeds niet terugbetaald. Ook vindt de rechtbank het verwijtbaar dat de vrouw de situatie zo onverantwoord lang heeft laten voortduren. Iedere keer verzon de vrouw smoesjes wanneer zij met haar disfunctioneren werd geconfronteerd.
 

Bijzondere voorwaarde

De rechtbank vindt alleen een deels onvoorwaardelijke celstraf een passende straf. Daarbij houdt zij rekening met de lange periode waarover zij het feit heeft gepleegd, de kwetsbaarheid van haar cliënten en de grote gevolgen die het voor hen heeft gehad. Aan de voorwaardelijke gevangenisstraf verbindt de rechtbankals bijzondere voorwaarde dat de vrouw schuldhulpverlening dient te volgen. Zo kan zij haar slachtoffers zo snel mogelijk terugbetalen. 
 

Schadevergoeding

Tot slot moet de vrouw aan een aantal cliënten schadevergoeding, in totaal ruim 40.000 euro betalen. Dit is het bedrag dat zij van hen heeft verduisterd.

De volledige uitspraak wordt binnenkort gepubliceerd.

 

 


Print Friendly and PDF ^