Zeeuwse verzekeringsagent veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf en 3,5 ton schadevergoeding

De rechtbank Middelburg veroordeelde gisteren een 57-jarige man uit Goes conform de eis van de officier van justitie.

Vonnis

De oplichter kreeg 4 jaar gevangenisstraf waarvan 1 jaar voorwaardelijk en een ontzetting uit de beroepsgroep gedurende 5 jaar. De officier van justitie vroeg tijdens het requisitoir ook om openbaarmaking van het vonnis als hij veroordeeld werd. Die wens werd ingewilligd door de rechtbank. Ook moet de Goesenaar de slachtoffers €350.000 terugbetalen.

Oplichting

De 57- jarige Goesenaar stond op 11 maart op zitting wegens grootschalige oplichting gedurende 2000-2011. De man was verzekeringsagent. Bekenden, vrienden en een enkel familielid vertrouwden hem dan ook het afsluiten van hun verzekeringen toe zoals levensverzekeringen en spaarkasverzekeringen. De man kocht de polissen stiekem af of betaalde de verschuldigde premies niet door aan de verzekeringsmaatschappij. Veel van de slachtoffers kwamen er pas jaren later achter (soms na overlijden van de partner) dat er helemaal geen verzekering was. De tweeënvijftig slachtoffers dienden een gezamenlijke vordering in van € 350.000. Naast oplichting vond de rechtbank ook het bewijs voor het witwassen van ruim €600.000. Het verschil van 2,5 ton tussen de vordering en het witwasbedrag is van slachtoffers die zich niet hebben gemeld bij de politie.

Slachtofferbijeenkomst

Het OM Zeeland-West-Brabant nodigde de slachtoffers voor de inhoudelijke behandeling van de zaak uit op de locatie in Middelburg. Tijdens een emotionele slachtofferbijeenkomst legde de officier van justitie en de zaakscoördinator van het slachtofferloket aan ruim 30 slachtoffers uit wat ze konden verwachten op zitting. Sommigen stonden de tranen in de ogen en hadden nog steeds moeite om andere mensen te vertrouwen.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^