Wat doet de Nederlandse rechter met het Europese recht?

Onder deze noemer organiseren de gezamenlijke Kenniscentra van de Rechtspraak en SSR op vrijdag 9 november een themadag over het recht van de Europese Unie, bezien vanuit het perspectief van de Nederlandse rechter. “De huidige crisis in Europa geeft aan hoe zeer de lidstaten van de EU met elkaar verbonden zijn”, zegt Ineke van de Meene, organisator namens SSR. “Binnen de Nederlandse rechtsorde is in toenemende mate sprake van Europeanisering. “De Nederlandse rechter is Unierechter” wordt gezegd, maar wat betekent dit nu eigenlijk? Wat is de rol van de nationale rechter bij de toepassing van dat EU-recht? Klopt het algemene beeld dat het Hof van Justitie het Europese recht uitlegt, waarna de nationale rechter het toepast? In hoeverre kan de Nederlandse rechter autonoom optreden ten aanzien van de kaders die door ‘Brussel’ en ‘Luxemburg’ worden opgesteld? Deze vragen worden uitgebreid belicht en besproken tijdens de ochtend van deze themadag”, aldus van de Meene.

Middagsessies met alle kenniscentra van de Rechtspraak

Tijdens de themadag komen alle kenniscentra van de Rechtspraak (en SSR) voor het eerst samen. ‘s Middags organiseren de kenniscentra een viertal parallelle sessies, toegespitst op de voor hen specifieke terreinen zoals: de positie van het verkeersslachtoffer in Europa, de verhouding tussen het Europese en nationale recht op gebied van flora en fauna en natuurbescherming, opsporingsonderzoek naar skimmers en harmonisering en handhaving van de financiële markten in Europa. Tijdens de sessies worden de deelnemers geïnformeerd over de invloed en betekenis van het Europese recht, de doorwerking daarvan in de Nederlandse rechtsorde en de toepassing door de Nederlandse rechter op deze gebieden. Ter gelegenheid van de themadag verschijnt er een boek getiteld ‘Toepassing van Europees Recht. Wat doet de Nederlandse rechter met het Europese recht?’. Dit boek wordt tijdens de themadag gepresenteerd en verstrekt aan de deelnemers.

Aanmelden

De dag is bedoeld voor leden van de zittende magistratuur en de juridische ondersteuning. In deze flyer vindt u het volledige programma van de dag. U kunt zich (kosteloos) aanmelden via dit aanmeldingsformulier. Voor meer informatie over deze dag kunt u een mail sturen naar: events@ssr.nl.

 

Bron: SSR

Print Friendly and PDF ^